© Vincent van Woerkom

SLAKJE

Kat op het spek
do 5 dec ’24 - za 7 dec ’24
Over misbruik, mishandeling, prostitutie én de kracht van de mens.
do 5 dec ’24
-
za 7 dec ’24

Gerardjan Rijnders ontmoette via een datingsite een man. Hij noemde zich ‘Jack’. Of Gerardjan er wel van op de hoogte was dat deze man een escort was? Dat was Gerardjan – nogal naïef – niet. Omdat hij vermoedde dat er wel eens een interessant verhaal in deze man zou kunnen zitten vroeg hij hem of hij hem mocht interviewen. Aanvankelijk mocht dit niet, maar na enige tijd zocht de man toch weer contact; dat hij ervoor open stond mits het discreet kon gebeuren. 

Tijdens de interviews die Gerardjan opnam op zijn telefoon, vervormde de man zijn stem en liet Gerardjan beloven dat, nadat Gerardjan met de opnames had gedaan wat hij van plan was, hij ze zou vernietigen. Dat heeft hij ook gedaan.

Het verhaal dat volgde zou meerdere sessies van uren in beslag nemen. Het bleek een verhaal over misbruik, mensenhandel, prostitutie, mishandeling, zelfs marteling. Een verhaal dat begon op achtjarige leeftijd en waar geen ontsnappen aan mogelijk leek. Er blijkt een compleet circuit van illegale prostitutie in onze hoofdstad te bestaan. 

In de tijd van de coronapandemie, toen alle bordelen en alle darkrooms moesten sluiten, nam het aantal illegale bordelen handoverhand toe. Om de zoveel maanden verplaatsten die bordelen zich om maar onder de radar te blijven. Een wereld die bij zowel de vastgoedreuzen, de politie als bij veel prominent politici bekend is. Zij verschenen met naam en toenaam in Jack’s verhaal. 

Een constructie waarin politiek en politie elkaar de hand boven het hoofd houden waardoor het voortbestaan van deze mishandeling en mensenhandel tot op de dag van vandaag mogelijk blijft en blijft voortbestaan.

  • Duur: 70 min.

Credits

tekst Gerardjan Rijnders, Jack editing Gerardjan Rijnders spel Thijs Prein toneelbeeld Roelof Pothuis productie Gemma Hauptmeijer techniek Nick Bek zakelijk leiding Christiaan Uytdehaage deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Jan Meulendijks Bart Schuil Fonds, PRIDE Amsterdam, Gemeente Zaanstad, Story Telling Centre, Lira Fonds

In de pers

"Een acteur die zijn verhaal weergaloos ingetogen en aangrijpend vertelt. Dit is documentair theater zonder opsmuk, maar met grote impact.” de Volkskrant

"Uitzonderlijke monoloog over misbruik en mensenhandel." Theaterkrant

"Die kippenvelvaststelling heeft Rijnders goed in de tekst gevangen, en weet Prein goed over het voetlicht te brengen.” Trouw

Over Kat op het spek

Kat op het spek, verbindt theater, literatuur, cultuur en actualiteit aan de hand van verhalen. Verhalen bij een vuur, een kop warme soep in de hand, die je meenemen in een andere kijk op onze wereld. Cultuur als vaste kost, in het rijtje van de slager en de bakker. 

Als je aan Kat op het spek denkt, moet je denken aan lange tafels, met daarop flessen, koffie, grof brood, soep en worst, veel worst. De geur van een vuur, van het verse brood. En dan is er theater, een verhaal, misschien is er discussie, maar het is goed en publiek blijft hangen, ook als de voorstelling al lang voorbij is.