Theater voor Keti Koti: Wortelen voor morgen
-
za 29 jun ’2420:00Frascati, AmsterdamFrascati 2
Over de makers
De uit Suriname afkomstige Onias Landveld is schrijver, voice-overacteur, verhalenverteller, dagvoorzitter, spoken word-artiest en de voormalige stadsdichter van Tilburg. In 2015 won hij de Van Dale Spoken Award for Storytelling. Sindsdien geeft Onias workshops in spoken word en (corporate) Storytelling. Momenteel tourt hij met een eenmansshow genaamd Wortels en Cassave, waarin hij de oorsprong van zijn namen meeneemt en zijn marron-identiteit uitdrukt. Hij mixt verhalen met gedichten tot een aangrijpend verhaal. Zijn volgende solo voorstelling heet Kunu (Vloek), een eclectische voorstelling van animatie en theater. Van Kunu is een video installatie gemaakt die in Museum de Pont tentoon is gesteld.
De in 2024 Theo d'Or genomineerde OTION is een veelzijdige kunstenaar met een passie voor dans, theaterchoreografie, componeren, songwriting en performance. In 2000 begon hij in Amsterdam bij Lucia Martha's Institute for Performing Arts, waarna hij in 2010 afstudeerde aan Codarts. OTION nam deel aan verschillende projecten en residenties over de hele wereld. Door zijn afkomst te onderzoeken via zijn werk, ontwikkelde OTION een diepe waardering voor de metafysische/spirituele aspecten van zijn kunstvorm. Als interdisciplinair kunstenaar is het zijn missie om ruimtes te creëren waar anderen geraakt kunnen worden door de kracht van geluid en waarin zij zich opnieuw kunnen verbinden met zichzelf.
Als geadopteerde Colombiaan en import-Amsterdammer kreeg José Montoya vaak het gevoel anders te zijn. Dankzij theater ontdekte José dat anders zijn juist zijn kracht is. Na jarenlang gespeeld te hebben in andermans verhalen ontstond de drang om zijn eigen stem te laten horen. Geïnspireerd door Afrofuturisme verbeeldt hij een nieuwe wereld als multidisciplinair theatermaker en beeldenkunstenaar met als lijfspreuk: 'Geen wijsheid, zonder reistijd'.
Joanne Purperhart en Myra Fanta zijn onderdeel van het interdisciplinair Afro-futuristisch stoytelling collectief Luku Xam. Samen met Jomecia Oosterwolde halen ze inspiratie uit de verschillende Afro- en Afrodiaspora-culturen, levensvisies en spiritualiteit. Myra Fanta is Diola en Nederlands, theaterregisseur, verhalenverteller, performer, moderator, docent, en curator. Haar werk richt zich op het creëren en vertellen van verhalen met een dekoloniserende impact. Zoals in haar toneelstuk If a Black Girl Knew waarin het verhaal van krijgerskoninginnen in de koloniale tijd wordt verteld als inspiratie voor de volgende generatie. Ze onderzoekt de functie van West-Afrikaanse verhalen en de impact van de kolonisatie op Afrika en Afro-diasporacultuur.
Femi van Elshuis studeerde in 2023 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Ze is actrice, theatermaker en woordkunstenaar. Ze reflecteert vanuit haar belevingswereld op de wereld om haar heen en spiegelt die eerlijk en vaak poëtisch aan de kijker. Vanuit de gevoelde noodzaak gaat haar werk vaak over maatschappelijke thema's. In het theater was ze te zien in producties van Black sheep can fly, DIEHLEDING, George & Eran Producties en maakte ze deel uit van Het Debuut 2023 van Via Rudolphi producties. Uit haar afstudeer dichtbundel 'FEMI' droeg ze in 2023 onder andere voor op Oerol.