© Nurith Wagner-Strauss

Holland Festival: Depois do silêncio

Christiane Jatahy (BR)
vr 7 jun ’24 - zo 9 jun ’24
Theater en film over de gevolgen van het gewelddadige verleden en de realiteit van de Afro-Braziliaanse en inheemse gemeenschappen in Brazilië.
vr 7 jun ’24
-
zo 9 jun ’24

Brazilië was een van de laatste Amerikaanse landen die in 1888 de slavernij afschafte. Honderdzesendertig jaar later worden nog steeds veel burgers uitgebuit, gediscrimineerd en van hun land beroofd. Samen met drie actrices onderzoekt associate artist Christiane Jatahy in haar unieke beeldtaal de gevolgen van het gewelddadige verleden en de realiteit van vandaag de dag in Brazilië.

Dit doet ze onder andere aan de hand van het internationaal bekroonde boek Torto Arado uit 2018 (vertaald als ‘Kromme Ploeg’) van Itamar Vieira Junior, dat gaat over de twee zussen Bibiana en Belonísia die door ongelijkheid uit elkaar gedreven worden. Daarnaast liet ze zich inspireren door de indrukwekkende documentaire Twenty Years Later (1984) van Eduardo Coutinho over de moord op de Braziliaanse boerenleider João Pedro Teixeira.

In samenwerking met de Afro-Braziliaanse en inheemse gemeenschappen van Remanso en Iúna – Chapada Dimantina in het bergachtige achterland van de staat Bahia, toont Jatahy de wanhoop en de wilskracht van de oorspronkelijke bewoners. Ze vermengt theater en film, heden en verleden, fictie en werkelijkheid om het verhaal te vertellen van twee zussen voor wie vrijheid slechts een schijnvertoning is in de nasleep van de slavernij van hun voorouders.

''De titel verwijst naar de stilte die wordt opgelegd aan Afro-afstammelingen en inheemse volken, beroofd van hun land en van een ruimte om hun verhalen te vertellen. Depois do silêncio is de kans op verandering, de kiemen van een revolutie.'' Christiane Jatahy (in: Bruzz)

  • Duur: 105 min.
  • Taal: Portugees, boventiteling: Engels, Nederlands
  • Podiumpas niet geldig bij voorstellingen van Holland Festival

Credits

gebaseerd op tekst van 'Torto Arado', Itamar Vieira Júnior (uitgegeven door LeYa) regie Christiane Jatahy tekst Christiane Jatahy artistieke samenwerking Thomas Walgrave scenografie Thomas Walgrave licht Thomas Walgrave fotografie Pedro Faerstein video Pedro Faerstein muziek Vitor Araújo, Aduni Guedes geluidsontwerp Pedro Vituri mixing Pedro Vituri kostuums Preta Marques tekst samenwerking Gal Pareira, Juliana França, Lian Gaia, Tatiana Salem Levy cast Gal Pereira, Juliana França, Caju Bezerra, Aduni Guedes cast film inwoners van de dorpen Remanso en Lúna, Chapada Dimantina productie Cie Vértice - Axis productions coproductie Schauspielhaus Zürich, Le Centquatre, Odéon-Théâtre de l'Europe, Wiener Festwochen, Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa, Arts Emerson, Riksteatern, Théâtre Dijon-Bourgogne, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, DE SINGEL, Künstlerhaus Mousonturm, Temporada Alta, Centro Dramático Nacional

Over de maker

Christiane Jatahy (1968) is een schrijver, theaterregisseur en filmmaker die zowel in Brazilië als in Europa woont en werkt. Sinds 2003 heeft ze een oeuvre ontwikkeld dat de grensgebieden verkent tussen artistieke disciplines, tussen realiteit en fictie, tussen acteurs en personages. Haar leven en werk verdeelt ze tussen Brazilië en Europa en is een 'harde en scherpe waarnemer van de gewelddadige wreedheid van onze wereld'. In haar werk gaat ze in op de hedendaagse en historische realiteit van haar thuisland en op mondiale brandende kwesties zoals de postkoloniale erfenis, racisme en ongelijkheid door migratie.

Jatahy werkt niet alleen met de mogelijkheden van theater en cinema, maar vermengt op een zeer ingenieuze manier ook feiten met fictie. In 2004 begon ze te onderzoeken hoe ze kon spelen met de grenzen tussen die twee, door documentair werk te maken en dat vervolgens om te zetten in fictie. Zo sprak ze voor het stuk Conjugado, over vrouwen die alleen wonen in een grote stad, met veel vrouwen over hun ervaringen en veranderde ze het verzamelde materiaal in een stuk over de maatschappij en over individuele keuzes. Het stuk (en vervolgens een film) A Falta Que Nos Move (‘Het gemis dat ons beweegt’) in 2005, over een groep acteurs in afwachting van de laatste acteur, was gebaseerd op een documentaire.

In 2012 maakte Jatahy In the comfort of your home, een serie interventies, documentaires, performances en video-installaties van Braziliaanse kunstenaars in de beslotenheid van hun eigen huis in Londen. In 2013 ontwikkelde ze het audiovisuele en documentaire installatieproject Utopia.doc, het eerste in een reeks werken over thuis, ballingschap en migratie. De thema's thuis en het gevoel erbij te horen, staan ook centraal in het werk Crossings, een gemeenschapsproject in Amsterdam, bedoeld om gesprekken tot stand te brengen tussen mensen die elkaar anders waarschijnlijk niet zouden ontmoeten.

Christiane Jatahy werkt voortdurend samen met vele kunstenaars – muzikanten, performers, redacteuren, ontwerpers – die ze als familie beschouwt. Tijdens Holland Festival 2024 presenteert ze haar eigen werk in samenwerking met deze kunstenaars, en sommige van haar samenwerkingspartners presenteren ook hun eigen projecten. Als associate artist ziet zij het als haar rol om nieuwe artistieke verbindingen te genereren, zowel op kleine als op grote schaal.