© Dirk Rose

Julidans: AKAL

Radouan Mriziga (BE/MA)
wo 5 jul ’23 en do 6 jul ’23
Goddelijke female power in een magisch samenspel van dans en rituelen, poëzie en rap
wo 5 jul ’23
en
do 6 jul ’23

In de solovoorstelling Akal van de Belgisch-Marokkaanse choreograaf Radouan Mriziga geeft Dorothée Munyaneza godinnenkracht gestalte. Ze belichaamt de almachtige en angstaanjagende krachten van de godin Neith in een architectonisch landschap gevormd door rituelen, dans, spoken word en rap. 

Akal is het laatste deel in Radouan Mriziga’s trilogie over de wijsheden van de Imazighen. Imazighen, oftewel ‘vrije mensen’, zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika wiens kennis eeuwenlang is onderdrukt en toegeëigend door de Mediterraanse narratieven. Voor Mriziga bevatten deze wijsheden een kiem van een nieuwe, inclusievere toekomst. Elk deel bestaat uit een solovoorstelling rond een vrouwelijke mythologische figuur. In Akal, wat ‘aarde’ betekent, brengt de Belgisch-Marokkaanse choreograaf een eerbetoon aan de vrouwelijke energie die de cultuur van de Imazighen belichaamt en doorgeeft: de oud-Egyptische godin Neith. 

Neith wordt geassocieerd met de schepping van de wereld, maar ook met de dood, als degene die de zielen van overledenen naar het hiernamaals begeleidt. Ze is de godin van de oorlog, de moeder van de goden, de Grote Angstaanjagende, berucht en aanbeden vanwege haar immense macht en kracht. Nieuw onderzoek wijst uit dat Neith haar oorsprong vond in het Tritonis meer (gelegen in het moderne Libië). 

Bij de Imazighen zijn het de vrouwen die de culturele identiteit doorgeven aan de volgende generaties. In de solo viert Mriziga de vrouwelijke kracht van de goddelijke oermoeder Neith, maar eigenlijk van alle Imazighen-vrouwen, in samenwerking met de Rwandese choreograaf, danseres en zangeres Dorothée Munyaneza. Rituelen, traditionele dansen, geometrie, spoken word, zang, poëzie en rap maken van Akal een magisch danswerk van grote intensiteit. 

De voorstelling gaat in première op 5 juli.

  • Podiumpas is niet geldig bij voorstellingen van Julidans
  • Première op 5 juli