© what the studio

battlefield of dreams

Floor Houwink ten Cate / Frascati Producties in coproductie met Theater Utrecht
wo 1 mrt ’23 - za 2 dec ’23
Experimenteel onderzoek over dilemma’s rondom voortplanting.
wo 1 mrt ’23
-
za 2 dec ’23

In battlefield of dreams zoeken we antwoorden op één van de grootste existentiële vragen van deze tijd: to reproduce or not to reproduce? Theatermaker Floor Houwink ten Cate en schrijver Brecht De Backer bouwen het theater om tot een experimentele fertiliteits- en abortuskliniek waar fictie en realiteit elkaar kruisen en waar de vaak onzichtbare verhalen getoond worden die we ons hele leven met ons meedragen en onze identiteit deels vormgeven. 

Tijdens Floors eerdere maakprocessen, viel het haar steeds vaker op hoeveel het in de studio, coulissen, kleedkamers en op kantoor ging over kinderen. Voor sommigen ging alles vanzelf, voor anderen was het een race tegen de klok. Gewenste kinderen werden verloren, zwangerschappen afgebroken, eitjes ingevroren. Sommigen gingen nieuwe relationele constructies aan en werden co- of bonusouder, anderen werden wensouder, en er waren mensen die kozen voor een leven zonder kinderen en in vrijheid. “De verhalen speelden overal, maar we schroomden het er collectief over te hebben, uit angst voor het kwetsen van anderen of het zelf gekwetst of veroordeeld worden. Dit is een poging het onderwerp ‘kinderen’ open te breken opdat we elkaar leren dragen,” aldus Floor. 

Tijdens vier verschillende avonden vertellen we radicaal eerlijk over (on)gewenst kinderloos zijn, vruchtbaarheidstrajecten en abortussen. Maar ook over de mogelijkheden, kansen, en nieuwe vormen en interpretaties van ouderschap. battlefield of dreams is het verhaal van vrouwen die inmiddels baas in eigen buik zijn, van mannen die onvermijdelijk onderdeel zijn van het reproductievraagstuk en van (gender)queers die de heersende interpretaties van ouderschap scherpstellen én bevragen wat het dan precies betekent ‘moeder’ of ‘vader’ te zijn.  

Theatrale conventies gaan in battlefield of dreams  fundamenteel op de schop. Dit is geen voorstelling, maar een experimenteel onderzoeksevent  vol opera, documentaire en wetenschap. Elke avond zijn er verschillende spelers, schrijvers, wetenschappers, filosofen en artsen aanwezig die antwoorden zoeken op deze vleesgeworden to be or not to be. battlefield of dreams is een ode aan onze zelfbeschikking, vrijheid en scheppingskracht, en ontleedt tegelijkertijd de grenzen van de maakbaarheid van ons bestaan. 

battlefield of dreams  is het laatste project van Floor bij Frascati Producties en een coproductie met Theater Utrecht, waar ze vanaf 2022-2023 vaste maker is. De avonden worden samengesteld in samenwerking met Brainwash Festival

- Duur: 120 min.
- Taal: Nederlands
- Op wo 1 en za 4 mrt in We Are Public programma

Credits

van en met Annelinde Bruijs (live), Charlie Chan Dagelet (live), Brecht De Backer (live), Floor Houwink ten Cate (live), Serin Utlu (live), Nina van den Berg (docu), Harpo ’t Hart (docu), Absaline Hehakaya (docu), Marlies Heuer (docu), Petra van der Meulen (docu), Joris Smit (docu), Quirine Tordoir (docu), Joy Wielkens (docu)
 
concept en regie
Floor Houwink ten Cate research en teksten Brecht De Backer compositie Annelinde Bruijs scenografie Floor Houwink ten Cate & Varja Klosse lichtontwerp Varja Klosse camera, geluid, licht (docu) Niels van Koevorden set (docu) Hanna van der Haar montage (docu) Lot Rossmark camera- en lichtassistent & data handling (docu) Niels Lokhorst programmamakers Marije Ligthart & Machteld Vinkenborg (Brainwash Festival) ondersteund door BankGiroLoterij Fonds ikv Frascati Issues 2023 & Stichting Melanie met dank aan Helmut D. Lethe jr., Evgenia Brendes, Lola Smit, Abke Haring, Rebekka Wörmann, Berthe Spoelstra, Rens Christiaansen, Akelei Loos

           

In de pers

 “We praten collectief amper over (on)gewenst kinderloos zijn. Het gesprek vindt meestal plaats achter gesloten deuren. Het is de reden dat ik er onderzoek naar wilde doen.''  Interview Het Parool

''Er zullen vast mensen in het publiek zitten die zich verzetten tegen wat er besproken wordt. Maar daar heb ik het dan graag over. Iedereen die komt kijken en spreken is onderdeel van ons open universum.'' Interview de Volkskrant

Een Uur Cultuur - Beluister #18 - Met Floor Houwink ten Cate over battlefield of dreams  NPO Radio 1

Iedere avond andere gasten

Woe 1 maart: keuzes en steun 
Welke impact heeft een kinderwens op je leven? Wat doet met het met je als het niet lukt om kinderen te krijgen? Maar ook: wat als je onbedoeld zwanger raakt? Hoe ga je met een abortus om? Twee counselors geven antwoord. Marja Visser was meer dan twintig jaar counselor voor mensen met vruchtbaarheidswensen en donorconceptie bij het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het UMC. Ook stond ze vrouwen bij met herhaalde miskramen of na een abortus. Kalina Dobrowolski is specialist ongewenste zwangerschappen bij het FIOM (expertisecentrum op het gebied van ongewenste zwangerschap, verwantschapsvragen en adoptie). Zij helpt vrouwen bij het maken van weloverwogen keuzes bij een onbedoelde zwangerschap. 

Do 2 maart: ethiek en voortplanting
Klinisch embryoloog Sebastiaan Mastenbroek onderzoekt de toekomst van de voortplantingsgeneeskunde en de macht van de markt. Wat staat ons te wachten? Hoe ziet de toekomst van voortplanting eruit? En hoe gaan we om met nieuwe ontwikkelingen? Hafez Ismaili M'hamdi is ethicus en docent aan de afdeling Medische Ethiek, Filosofie en Geschiedenis van de Geneeskunde van het Erasmus MC. Hij doet onderzoek naar ethische kwesties rondom embryo’s. Met hem praten we over de ethische vraagstukken die met (de toekomst van) voortplanting gepaard gaan. 

Vr 3 maart: de maakbaarheid van een wens
Hoe maakbaar is ons leven? En specifiek: onze vruchtbaarheid? Wat als het leven anders loopt dan gepland? We spreken hierover met gynaecoloog Norah van Mello en coach Natascha Ritfeld. Norah is gespecialiseerd in de zorg voor transgenderpatiënten, kinderwens en vruchtbaarheidsbehoud. Daarnaast ziet ze vrouwen met zwangerschapsproblemen zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Natascha maakte in 2020 de podcast In Afwachting over haar vruchtbaarheidstraject en haar onvervulde kinderwens. Ze blikt met ons terug op die periode, rouw en laat ons zien waar ze nu staat in haar leven. 

Za 4 maart: afwijken van de norm
Het is een van de meest gestelde vragen aan een vrouw tussen de 30 en 40: wil je kinderen? Linda Duits is sociaalwetenschapper, wil geen kinderen en verbaast zich over de vrijelijke bemoeizucht van mensen. Met haar bekijken we de verstikkende normen die het niet hebben van een kinderwens omringen. Henny Bos is hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth, en weet alles over de kinderwens in lesbische gezinnen, of andere regenboogconstructies. Welke overwegingen spelen mee in de keuze voor een (on)bekende donor? Hoe houd je je staande in een heteronormatieve (medische) wereld?

Di 7 t/m za 11 maart De Paardenkathedraal, Utrecht
Tijdens de vier avonden in De Paardenkathedraal in Utrecht zijn er ook vier verschillende thema's met iedere avond nieuwe gasten. Ga naar de website van Theater Utrecht voor meer informatie over deze avonden.