© Loizenbauer

Precarious Moves

Michael Turinsky (AT)
wo 2 nov ’22 en do 3 nov ’22
Een speelse analyse van wat het betekent om te leven met een lichamelijke beperking.
wo 2 nov ’22
en
do 3 nov ’22

In de biografische en conceptuele solo Precarious Moves, schetst Michael Turinsky een speels en politiek beeld van de zichtbare en onzichtbare grenzen van mobiliteit. Met zijn lichaam, dat hij niet kan en wil gebruiken op de manier die als ‘standaard’ gezien wordt, ontwerpt hij een choreografie van verzet. 

Met humor, filosofische beschouwingen, lied en dans neemt hij het publiek mee in zijn ervaring van de wereld. Het resultaat is een particuliere én universele beschouwing van wat het betekent om je constant tot je omgeving te verhouden.

Afwisselend tussen het organische en het georganiseerde, ontvouwt Precarious Moves zich als een soms speelse en soms donkere verkenning van de manier waarop een lichaam zich verbindt met haar omgeving. Als een zoekende beweging waarin het afwijkende gebaar een plek opeist in een begrensde wereld. 

Pers

"Precarious Moves is een choreografie van de overwinning. En van de wilskracht." Theaterkrant

  • Duur: 70 min.
  • Nederlandse première.
  • Engels gesproken.
  • NL + ENG boventitel
  • 2 nov in programma van We Are Public

Credits

performance / choreografie / tekst / lyrics Michael Turinsky muziek / lyrics Tian Rotteveel toneel / kostuum Jenny Schleif licht Sveta Schwin foto / video Michael Loizenbauer dramaturgisch advies Gabrielle Cram productie Anna Gräsel // groundworkers.at een productie van Michael Turinsky Verein für philosophische Praxis coproducties Tanzquartier Wien, HAU Hebbel am Ufer ondersteund door Stadt Wien, BMKOES

Over Michael Turinsky 

Michael Turinsky woont in Wenen en werkt als choreograaf, performer en theoreticus. Hij is enerzijds geïnteresseerd in de specifieke fenomenologie van het als "gehandicapt" bestempelde lichaam: zijn specifieke zijn-in-de-wereld, de relatie tot temporaliteit en ritme, affect en affectproductie, gender en seksualiteit, zichtbaarheid en onzichtbaarheid. Anderzijds verdiept hij zich in het discours rond de productieve spanning tussen politiek en esthetiek.

Van 1998 tot 2005 studeerde hij filosofie aan de Universiteit van Wenen. Zijn samenwerking met Doris Uhlich, Ravemachine, kreeg de Nestroy Special Prize 2017. 

Turinsky gaf lezingen en workshops aan onder andere de universiteiten van Linz en Salzburg, aan de College Art Association in New York, aan het Tanzquartier Wien en in het kader van het Impulstanz-Festival. Ook publiceerde hij in diverse tijdschriften.

Winner of the Nestroy Award 2021 category 'Best off Production'