Op een gegeven moment

Cor Langerak / Performance opleiding, Toneelacademie Maastricht
wo 22 jun ’22 21:00
Geen enkele uitvoering van Op een gegeven moment zal hetzelfde zijn.
wo 22 jun ’22
21:00
  • wo 22 jun ’22
    21:00
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 3
    Geweest

Iedere voorstelling opnieuw genereert een zelflerend artificieel intelligent systeem (AI) een nieuwe voorstellingstekst. Het gegeneerde toneelstuk wordt ter plekke live opgevoerd door een groep van vier acteurs Er is niet van te voren gerepeteerd en het materiaal dat de AI schrijft, is nieuw en volledig onbekend. Op deze manier ontstaat er een samenwerking tussen de technologie en de acteurs, een publiek en de onvoorspelbaarheid van het moment.

Voor het generen van de toneelteksten is het AI model getraind op de volledige collectie van Nederlandse toneelteksten afkomstig uit De Nieuwe Toneelbibliotheek. De voorstelling wordt gespeeld door twee oudere acteurs (Woody Richardson Laurens en Bert Luppes) en twee (af)studerend acteurs (Jan Groenland, Jelmer de Groot). Op een gegeven moment buigt zich over vragen naar auteurschap en de oorsprong van een kunstwerk.

Cor Langerak studeert dit jaar af aan de Performance opleiding van Toneelacademie Maastricht. Hij werkt graag met technologie en rondom verschillende filosofische benaderingen binnen de technologie.

Een Cement Productie in coproductie met Via Zuid – Talentontwikkeling Podiumkunsten Limburg.

  • Duur: 60 min.
Onderdeel van

Credits

concept/maker Cor Langerak tekst Een speciaal getrainde versie van het AI model GPT-3 spel Bert Luppes, Woody Richardson Laurens, Jan Groenland, Jelmer de Groot AI- programmeurs Luc Weytingh, Barbara Brocades Zaalberg productie Festival Cement en Via Zuid in samenwerking met De Nieuwe Toneelbibliotheek met dank aan Rom Langerak, Peter Missotten, Casper Wortmann, Toneelacademie Maastricht en de studenten van de UTwente: Denise den Hartog, Bart Batenburg, Tijmen van de Meent, Steven Tazelaar

Over de maker

Het werk van Cor Langerak start vaak vanuit een zoektocht binnen een technologisch medium. Gefascineerd door de effecten die technologie heeft op onze perceptie, creëren zijn performatieve installaties aanvankelijk wonderlijke en paradoxale ervaringen, die uitnodigen tot nieuwsgierigheid en contemplatie. In complexe constructies maakt Cor gebruik van video, reflectie en verschillende vormen van artificiële intelligentie, waarbij elk medium zichzelf op eigen wijze lijkt te onthullen.

Technologie wordt in het werk niet enkel benaderd als bedreiging, maar als uiting en mogelijkheid waar verbinding mee gemaakt kan worden. “Ik wil voornamelijk de kwetsbaarheid van technologie en haar relatie tot de mens belichten. De filosofische vraagstukken over deze symbiotische relatie tussen mens en techniek vormen de basis voor mijn projecten.”