SONGOFSONGS

Boogaerdt/VanderSchoot
Wed 23 Oct ’24 - Sat 26 Oct ’24
Een ecologische orgie met happy-endings.
Wed 23 Oct ’24
-
Sat 26 Oct ’24

Met de muzikale video-installatie SONGOFSONGS brengt BVDS een ecologische orgie in het theater. Met pixels, verf en levende lijven wordt een beeldenstroom gecreëerd. 

BVDS liet zich voor deze voorstelling inspireren door Het Hooglied, ‘the Song of Songs’; een erotisch scheppingsverhaal uit de bijbel. SONGOFSONGS toont een vrouw in het midden van haar leven, een vrouw in de overgang. Ze wordt Mommy genoemd en oefent zich, samen met een community van lovers, in het liefhebben van de meer-dan-menselijke wezens die ze in haar intieme praktijkruimte ontmoet.

SONGOFSONGS onderzoekt een manier van ecologische storytelling: een vertelvorm die niet lineair maar circulair is, niet rationeel maar intuïtief, die gesprekken boven monologen plaatst, en relaties boven individuen. Het is een manier van vertellen die ons mensen terugwortelt in ons ecosysteem, in onze grote wilde familie van harige, schimmelachtige en plantaardige verwanten.

Over BVDS

Kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot werkt al samen sinds ze in 1999 afstudeerden aan de Mime-opleiding van de Theaterschool Amsterdam. Ondanks dat hun werk diep verankerd is in de anarchistische traditie van de Nederlandse Mime, hebben ze een praktijk opgebouwd die verschillende kunstdisciplines combineert. 

BVDS creëert tussenruimtes waarin de homo digitalis haar lichamelijke gewaarwording kan trainen en handvatten krijgt om zich (in haar off-line body) te verbinden met allerlei nieuwe (virtuele) werelden. Door een genderbewuste lens onderzoeken ze hoe verschillende realiteiten, of het nu virtuele- of droomwerelden zijn, interfacen met de menselijke gebruiker. Boogaerdt/VanderSchoot stelt de vraag wie of wat het apparaat van het (menselijke) lichaam bestuurt, hoe dat de aard van het bewustzijn beïnvloedt, en bijgevolg de totstandkoming van verschillende realiteiten. Het duo exploreert lichamelijkheid in al zijn verschijningsvormen en speelt met het idee van een lichaam als object, een ding onder de dingen. Hun werk bevat vaak gemaskerde figuren, cyborgs, poppen en avatars, maar de (gepixelde) wezens die ze ensceneren verwijzen altijd naar de gewortelde organische, handgemaakte aardse materialen waar ze uit voortkomen.

BVDS werkt voor SONGOFSONGS samen met componist en spoken-word artiest en danser/choreograaf OTION. OTION was recent nog te zien in de theaterhit van Romana Vrede Tijd zal ons leren, waar mee zij een nominatie voor de Theo d’Or 2024 verdienden. 

In de pers

“Wat bijzonder is, is dat de voorstelling raakt aan het onvoorstelbare. Het opent vluchtwegen, sluiproutes of misschien (hopelijk) afslagen die we kunnen nemen.” Theaterkrant

  • Duur: 60 min.
  • Wo 23 okt incl. aftertalk met o.a. Cathelijne Blok, Valentijn Hoogenkamp en Yamuna Forzani.

Credits

BVDS in samenwerking met mime performers Klara Alexova, Melyn Chow, Sjaid Foncé muzikale compositie OTION vormgeving video-diorama Rodrik Biersteker (pixels), Lotte Goos (verf en stof), Julian Maiwald (installatie en lichtontwerp), stagiair installatie en lichtontwerp Léa Thomas

Aftertalk rondom ecofeminisme en de online wereld

Na de voorstelling op woensdag 23 oktober vindt er aansluitend een aftertalk plaats onder leiding van kunsthistoricus en journalist Cathelijne Blok. Met BVDS, kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en queer activist en kunstenaar Yamuna Forzani gaat zij in gesprek over thema’s rondom ecofeminisme en onze relatie met de online wereld. Dit gesprek wordt in het Engels gevoerd. 

Over de sprekers

Valentijn Hoogenkamp is kunstenaar. Hij debuteerde met de roman Het aanbidden van Louis Claus die werd genomineerd voor de Anton Wachter Prijs en in het Duits verscheen als Ich und Louis Claus. Zijn non-fictie boek Antiboy, een coming-of-gender essay werd vertaald door Booker Prize-winnaar Michele Hutchinson en zal verschijnen in Engeland, Amerika, India, Slovenië en Spanje. Hij schreef voor de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.

Yamuna Forzani is een multidisciplinaire kunstenaar en queer activist. Haar werk richt zich op het creëren van haar eigen queer utopie. Ze beschouwt haar praktijk als 'een liefdesbrief aan haar gemeenschap', waarin ze hen zowel inspireert als bij haar creatieve uitingen betrekt. Yamuna werkt met textiel en verkent dit medium in samenwerking met verschillende ontwerp-, artistieke en sociale initiatieven. Ze organiseert vaak evenementen en dansvoorstellingen, en integreert mode, kostuums, publieke kunst en veelzijdige installaties in haar werk.

Kunsthistoricus en journalist Cathelijne Blok is oprichter van het kunstplatform The TittyMag, een platform dat uitnodigt tot dialoog en reflectie via kunst. Blok werkte onder meer als (eind)redacteur en regisseur voor BNNVARA, geeft kunstlezingen, schrijft artikelen voor NRC en presenteert de podcast 'Maffe Monarchen'. Ze is een veelgevraagde gast in de media over onderwerpen uit de kunstwereld. Ze maakte eerder samen met journalist Milou Deelen de documentaire- reeks het F- woord over feminisme. En heeft recent haar tweede boek uitgebracht ‘Maar is het Kunst?’