Het Gesprek

Jurrien van Rheenen / Theaterstraat
Tue 23 Jan ’24 and Wed 24 Jan ’24
Een interactieve voorstelling over gesprekken bij de sociale dienst.
Tue 23 Jan ’24
and
Wed 24 Jan ’24

We bevinden ons in een afgesloten kantoorruimte. Roze vloerbedekking. Glazen wanden en een tafel die de ruimte in tweeën splitst. De deur achter mij staat op een kier. Jij zit tegenover me en zonder mij aan te kijken begin je te spreken.

Voor de voorstelling Het Gesprek verdiepten Jurrien van Rheenen en Tirza Gevers zich in het bijstandsbeleid van Nederland. Zij spraken met uitkeringsgerechtigden, activisten, klantmanagers, gemeenteraadsleden, medewerkers van welzijnsorganisaties en juristen over hun ervaringen met dit beleid.

Het publiek wordt onderdeel gemaakt van situaties die zijn ontstaan door het bijstandsbeleid in Nederland, waarin het leven van een bijstandsgerechtigde steeds meer onder de loep wordt gelegd en beoordeeld. Het is een voorstelling over het uitvoeren van het onuitvoerbare, over het verlies van zelfbeschikkingsrecht, over het langzaam verdwijnen van de verzorgingsstaat en over stil en luidkeels verzet. 

In Het Gesprek wordt zichtbaar wat er gebeurt als grote maatschappelijke systemen -steeds meer- worden ingericht op basis van wantrouwen. De makers maken invoelbaar wat het effect hiervan is op onze samenleving en hoe we ons als mensen tot elkaar verhouden. Voor veel mensen voelt het bijstandsbeleid ver weg, maar hoe we ons vangnet inrichten gaat ons uiteindelijk allemaal aan.

  • Duur: 80 min. 

Credits

regie Jurrien van Rheenen concept en tekst Tirza Gevers en Jurrien van Rheenen spel Sarah Jonker en Yorke Mulder-Bhangoo geluidsontwerp Marc Alberto decorontwerp Nick Bos lichtontwerp en techniek Nick Bos en Noud Nijssen productie Klara Beetz en Alejandra Zabala coaching Ioana Tudor ontwerp flyer Jurre Verhoog

Het Gesprek is een coproductie van CC Amstel en Productiehuis Theater De Generator.

mede mogelijk gemaakt door VSB fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Vriendenloterij Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Amarte Fonds.  

Met heel veel dank aan alle mensen die hun ervaringen wilden delen.

(Na)gesprekken op 23 en 24 januari

Samen met het publiek wordt er gereflecteerd op de in de voorstelling aangeraakte thema’s. Deze (na)gesprekken zijn integraal onderdeel van de voorstelling.

Op 23 januari wordt dit nagesprek begeleid door de acteurs van de voorstelling, Sarah Jonker en Yorke Mulder-Bhangoo. Zij geven ruimte aan de ervaringen van de mensen in de zaal en bespreken de thema's die in de voorstelling naar voren kwamen.

Op 24 januari modereert Denise Harleman, onderdeel van Collectief Kapitaal. Collectief Kapitaal streeft naar een samenleving waarin geen mens hoeft te vechten voor zijn bestaan. En zij vragen zich gezamenlijk af, wat het betekent om zo'n samenleving na te streven? Wat moeten we daarvoor veranderen? En wat vraagt dat van ieder mens, van ons beleid en van onze kijk op het vraagstuk?

Naar aanleiding van de voorstelling reflecteert Denise samen met het publiek op de vragen: wat als we ons niet richten op de symptomen van een falend systeem, maar werken aan een nieuw en concreet alternatief. Welke vragen moeten we onszelf dan stellen?