De nacht van de waanzin

Frascati Producties i.s.m. De Brouwerij
Sat 13 May ’17 20:00
Een ode aan de ontwrichting door Frascati Producties en psychiatrisch centrum De Brouwerij.
Sat 13 May ’17
20:00
  • Sat 13 May ’17
    20:00
    Frascati
    Frascati 1

Op de slotavond van Frascati Issues: De staat van waanzin (mei 2017) boden schrijvers, psychiaters, dichters, beeldend kunstenaars, filmmakers, wetenschappers en ervaringsdeskundigen inzicht in het raadsel van ons brein. Er werd gereflecteerd op gekte, psychose, realiteitsbesef en angst. Psychedelische werkelijkheden, bijzondere gedachtekronkels en waanzinnige ideeën passeerden de revue en brachten een ode aan de crisis als bron voor creativiteit en vernieuwing.  

Gasten

Te gast waren Arnon Grunberg, psychiater Jules Tielens en zijn band  The Electric Space Cowboys, filosoof-psychiater en hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys, schrijver van Filosofie van de Waanzin Wouter Kusters, psychiater Wiepke Cahn, arts-onderzoeker Edwin van Dellen, striptekenaar Stijn Schenk en theatermaker Yinka Kuitenbrouwer.  

Co-creatie Frascati Producties en De Brouwerij

De avond kwam tot stand als co-creatie tussen Frascati Producties en kleinschalig psychiatrisch centrum De Brouwerij. Programmaker Lara Staal en verpleegkundig specialist Riek Sijbring van de Brouwerij waren hierbij de voortrekkers. Naast de inbreng van professionals en kunstenaars werd er ook veel ruimte gemaakt voor bijdragen van ervaringsdeskundigen van de Brouwerij.  

De gezamenlijke slotavond voor een stampvol  Frascati 1 was het resultaat van een samenwerking tussen Frascati en De Brouwerij die al veel eerder was ingezet. In 2016 maakte theatermaker Marjolijn van Heemstra en muzikant en patiënt van De Brouwerij Maaike Wiebenga Sirens. Gezamenlijk onderzochten ze hoe de realiteit van de psychose en die van het ‘normale leven’ zich tot elkaar verhouden. Resultaat was een zeer indringende roadmovie. Een jaar later werkte Michiel Bakker binnen de muren van De Brouwerij en ontwikkelde met ervaringsdeskundigen Verlicht, een serie theatrale portretten rondom psychotische ontregeling. 

Luister het gesprek bij Amsterdam FM met programmamakers Lara Staal en Riek Sijbring