Lina Issa
Multidisciplinair kunstenaar Lina Issa (Libanon, 1981) onderzoekt vanuit diverse media de spanning tussen het persoonlijke en het universele, alleen en in samenwerking met anderen. In haar werk reflecteert zij op kwesties als (culturele) identiteit, geheugen en persoonlijke herinnering versus die van het collectief.
In 2019 kwam haar eerste roman uit: Waar we niet zijn is een bewerking van een van haar theaterprojecten, waarin zij een plaatsvervanger naar Libanon stuurde voor familiebezoek, aangezien zij zelf Nederland tijdelijk niet kon verlaten vanwege een lopende aanvraag voor een verblijfsvergunning. De stand-in voerde diverse taken uit en fungeerde als boodschapper, opnameapparaat en alter ego. Waar we niet zijn is een poging om een cartografie te maken van een innerlijk landschap.
Najaar 2018 nam Lina Issa bij Frascati deel aan een editie van Stadslab in de programmalijn De (on)vertelde Stad. Samen met oud politiecommissaris Lex Verzijlbergen, expert op het gebied van PTSS bij politiemensen, sprak zij diverse politiemensen bij wie PTSS geconstateerd is. Op basis van deze uiterst eerlijke en kwetsbare gesprekken maakte Lina Issa een voorstel tot een voorstelling over de manieren waarop de identiteit en het lichaam worden getekend door trauma. Dit project werkt zij momenteel uit in samenwerking met Frascati Producties en de politie van Amsterdam.
Multidisciplinair kunstenaar Lina Issa woont en werkt in Amsterdam. Afgestudeerd aan het Graphic Design-programma aan de American University of Beirut (2002), verliet zij Libanon voor een postdoctorale onderzoekscommunity in Fine Arts aan de Jan Van Eyck Academie in Maastricht (2003-2005). Ze behaalde vervolgens een Master in Visual Arts aan het Piet Zwart Institute Rotterdam (2006).
Producties
- Onderzoeksproject i.h.k.v. Stadslab #2 / De Onvertelde stad (Frascati Producties 2018)