© Sofie Knijff

Villa Europa

De Warme Winkel
do 25 sep ’25 - do 27 nov ’25
Na 16 jaar keert de bejubelde voorstelling Villa Europa terug, als antwoord op populisme en oorlogsdreiging.
do 25 sep ’25
-
do 27 nov ’25

De roep om de Europese defensie te versterken wordt luider en luider maar wat verdedigt Europa eigenlijk als het zichzelf verdedigt? Onverdraagzaamheid neemt toe op ons Europees continent, extreemrechts wint in veel landen terrein en tegenstanders zoeken machteloos naar manieren om het tij te keren. In elke strijd heb je helden en verhalen nodig. Als antwoord op de gure populistische winden en de dreigende oorlogsgeluiden brengt De Warme Winkel de bejubelde voorstelling Villa Europa na 16 jaar terug op de planken.

Op 22 februari 1942 pleegt Stefan Zweig samen met zijn vrouw zelfmoord in Brazilië. Kort voor zijn dood beschreef hij in De wereld van gisteren het oude Europa, waarmee hij zich als jood, schrijver en humanist sterk verbonden voelde. Dit werk vormt de basis van Villa Europa. 
 
Terwijl Europa worstelt met opkomend extremisme en de roep om defensie, brengt De Warme Winkel na 16 jaar deze bejubelde voorstelling terug. Twee nerds verhouden zich tot Zweig, zoals hij zich verhield tot Europa’s culturele en humanistische erfenis. Een zowel hilarische als diep trieste voorstelling. 

Credits

concept Mara van Vlijmen, Vincent Rietveld spel Laura De Geest, Vincent Rietveld eindregie Mara van Vlijmen, Jos Thie (2009) muziek Remco de Jong, Florentijn Boddendijk lichtontwerp Prem Scholte Albers remake decor Juul Dekker foto Sofie Knijff

In de pers

Geestig en fris rondtollen door de gekweldheid van Stefan Zweig.” Trouw

“Originele enscenering van de brute clash tussen Zweigs verfijnde kunst en de typische tegendraadse stijl van de groep.” de Volkskrant

“Het is die dubbelzinnigheid, die Villa Europa tot zo’n gave voorstelling maakt.” Het Parool

Over de makers

De Warme Winkel wordt nationaal en internationaal geroemd om hun geestige, brutale en intelligente voorstellingen. Zo plagieerden zij integraal Café Müller van Pina Bausch in De Warme Winkel speelt De Warme Winkel, zetten ze het (seksuele) identiteitsdebat op scherp in Lady Chatterley’s Lover en Brideshead Revisited, verpulverden ze bezoekersrecords en auto’s in het Amsterdamse Bostheater met De Drie Musketiers en Het Zomeroffer, deelden ze het podium met reality-tv-sterren uit Temptation Island en Ex on the Beach in Een oprechte ode aan de Ironie, gooiden ze hoge ogen met hun voorstellingen over de klimaatcrisis.

In 2023 werden ze met hun eerste Duitse voorstelling Der Bus nach Dachau geselecteerd door het prestigieuze Berlijnse Theatertreffen als 1 van de 10 beste voorstellingen van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Middenin de eerste lockdown bouwden ze in Amsterdam het Peepshow Palace, een coronaproof theater waar publiek in een gedesinfecteerde privécabine meer dan 120 voorstellingen en concerten kon zien en in 2022 openden ze samen met BOG. collectie theaterbroedplaats De Sloot: een werkplaats voor theatermakers met twee zalen, meerdere repetitieruimtes en een groot café/restaurant.

Ook hebben ze in 2022 de discussie over de structuur van het podiumkunstenlandschap op scherp gezet door de naam toneelgroep Amsterdam (tijdelijk) toe te eigenen, de oude naam van het grootste gezelschap van Nederland. De harde kern van De Warme Winkel bestaat uit Ward Weemhoff en Vincent Rietveld, maar daaromheen cirkelen een hoop verwanten die ook deel zijn van het DNA van de groep. 

© Sofie Knijff