Check hieronder het programma, let daarbij op je aanvangstijd
In een tijd waarin digitale herinneringen steeds belangrijker worden, onderzoekt Ulrike Quade Company de impact van robots, AI, chatbots en hologrammen op onze relaties en ons omgaan met verlies.
Dit evenement is een voorproefje van hun aankomende productie Roman & ELIZA, die het leven na de dood in ons huidige technologische tijdperk verkent. Experts uit verschillende disciplines delen hun inzichten en nodigen het publiek uit voor een diepgaand gesprek.
Programma aanvang 19:00
19:00 - 19:30 Spot x Kafka in Frascati 3
19:30 - 20:30 Panelgesprek met 3 experts - Ontdek diverse perspectieven op de rol van technologie in rouwverwerking
20:30 - 21:00 Pauze
21:00 - 21:45 Rondetafelgesprekken met het publiek - Deel je gedachten en vragen met de experts en andere aanwezigen
21:45 – 22:00 Afsluiting
22:00 tot sluit Borrel - Praat na onder het genot van een drankje in het café
Programma aanvang 19:30
19:30 - 20:30 Panelgesprek met 3 experts - Ontdek diverse perspectieven op de rol van technologie in rouwverwerking
20:30 - 21:00 Spot x Kafka in Frascati 3
21:00 - 21:45 Rondetafelgesprekken met het publiek - Deel je gedachten en vragen met de experts en andere aanwezigen
21:45 – 22:00 Afsluiting
22:00 tot sluit Borrel - Praat na onder het genot van een drankje in het café
Over de sprekers
Esther Hammelburg
Hoofdspreker
Esther Hammelburg doet onderzoek naar de hybridisering van onze leefwereld: hoe mediatechnologieën en fysieke omgevingen steeds meer vervlechten en hoe dat onze beleving van de wereld verandert. De dood is daarin een van haar kernthema’s. Esther ziet hoe onze omgang met de dood en de doden verandert door nieuwe digitale technologieën. Ze werd door Radio 1 en Trouw geïnterviewd over de rol van AI in rouwverwerking, én het laten voortleven van je dierbaren in een chatbot of hologram. Wil ik wel of niet dat mijn nabestaanden straks met een AI-versie van mij kunnen praten, en waar kan ik dat aangeven? Wie mag er gebruikmaken van alle teksten, foto’s en video’s die mijn naasten van mij hebben? Op 13 december gaat zij met 2 gastsprekers en jou als publiek hierover in gesprek.
Roshan Nejal
Spreker
Roshan Nejal is publiek spreker over Artificail Intelligence (AI), deep fake en VR. Als bedenker van Deep Fake Therapy maakte hij de gelijknamige documentaire over dit onderwerp. Als regisseur was hij verantwoordelijk voor de inhoudelijke invulling van levensbeschouwelijke programma’s bij de NPO. Al vanaf het eerste jaar van zijn filmopleiding richtte Roshan zich op het gebied waar artificiële intelligentie, techniek en ethiek samen komen. Op dit snijvlak onderzocht hij de inhoudelijke mogelijkheden van deze nieuwe technieken. Zijn afstudeerfilm Deepfake Therapy (2020) gaat over nabestaanden die via een laptop hun overleden dierbaren spreken. Op het ogenblik oogst Roshan veel lof met zijn docu ‘Lucky boy’.
Wouter van der Toorn
Spreker
Wouter van der Toorn is een van de oprichters van Bright Elephant, een platform om de dood meer bespreekbaar te maken en meer aandacht te geven aan rouw en herinneren. Het platform houdt zich bezig met de praktische zaken rondom doodgaan en rouwen. Daarnaast biedt het een digitaal luisterend oor aan zij die rouwen of over rouw willen praten. Zo ontwikkelde Wouter een rouwchatbot, een online rouwprogramma en schrijft hij veel rouwtoespraken. Dit jaar kwam zijn derde rouwboek 'Troostifant - Verhalen die je omarmen als je rouwt' uit.
Hij is hoofd marketing van de Oude en Nieuwe Kerk van Delft. Op zijn blog schrijft hij over de dood, het leven, spiritualiteit, technologie, innovatie, zingeving en mooie verhalen. Daarnaast maakt hij deel uit van het Monk Collective, een collectief van schrijvers en makers die wijsheid uit vroege eeuwen vertalen naar inspiratie voor nu.
Ro Rox Roxy Roxana Verwey
Host
Roxana Verwey (1988), zwarte Queer maker, geboren en getogen Rotterdammer, gaf vanaf hun twaalfde al dansles toen hen voor hun zus moest invallen bij streetdance. Hun liefde voor lesgeven en performance is nooit weggegaan. Bij onder andere DOX, LostProject en DEGASTEN heeft hen zich ontwikkeld tot makende speler en maatschappelijk geëngageerde stukken mogen spelen. Hun passie als performer en maker is om verbindingen te maken en mensen te motiveren. Hun artistieke doel als maker en docent is om iedereen te laten
Laura van Dolron
Live Column
Laura van Dolron, theatermaker en stand-up filosoof, wordt ook wel de koningin van de kwetsbaarheid genoemd. Zij gebruikt het podium als plek om oprecht te zijn, omdat zij gelooft dat er in het ‘echte’ leven al genoeg wordt gedaan alsof. Laura troost en confronteert. Ze laat zien dat kwetsbaarheid een kracht is die nodig is in deze wereld. Al jaren gaat Laura op zoek naar de universele waarden van het persoonlijke en gebruikt ze haar stem ook om anderen aan het woord te laten.
“Ik beschouw mijn publiek als mijn beste vriend, als vertrouweling. Samen met hen probeer ik een etage te zakken van het hoofd naar het hart.”
Tim Hammer
Muzikale Performance
Tim Hammer is een Nederlands-Franse theatermaker, componist, schrijver en muzikant. Na een jeugd vol bands en theatergroepen, studeerde Tim in 2012 af aan de opleiding muziektheater van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Tim verdiepte zich hierna in zang en performance bij het Roy Hart Theater in Zuid-Frankrijk en specialiseerde zich in Bunraku-poppenspel in Osaka, Japan. In zijn werk combineert hij livemuziek met beeldend theater. Rituelen, natuur en wetenschap zijn daarin terugkerende thema’s. Tim heeft gewerkt als muzikant, performer en maker in diverse theaterproducties van Brussel tot in Japan.
Over Future Stages
Future Stages is een reeks talkshows geïnitieerd door Ulrike Quade Company, waarbij de kruisbestuiving tussen theater en nieuwe technologie centraal staat. In elke talkshow presenteren experts hun werk en bevindingen en gaan zij in gesprek met het publiek over de innovatieve samenwerking tussen podiumkunsten en technologie. In elke talkshow wordt eenzelfde vraag vanuit steeds weer een andere invalshoek benaderd: Hoe kunnen de podiumkunsten en technologie op een vernieuwende manier samenwerken?
Spot x Kafka - Een verkenning van de relatie mens en robot
Naast de talkshow verwelkomen we je in Frascati 3 voor een onderzoekspresentatie van Spot x Kafka. Deze presentatie is het resultaat van een samenwerking tussen Ulrike Quade Company en tech-incubator Yes!Delft, waarbij de relatie tussen mens en robot centraal staat.
We bekijken de Spotrobot door de lens van beeldend theater en poppenspel en werken samen met schrijver Tine Tabak, scenograaf Hendrik Walter, componist Bauke Moerman en engineers Maneesh Verma, Romir Kulshrestha en Didier van Citters. Samen zoeken we naar een actuele verbeelding van de rol van deze robot in onze samenleving. Tijdens dit programma in Frascati 3 delen we een scène uit het project en nemen we je mee in een verbeeldingsvol perspectief op Spot, een hedendaagse versie van de gedaanteverwisseling.