© What The Studio

Untangling Trauma

Mara van Nes / Frascati Producties i.s.m. ARQ
di 3 dec ’24 20:30
Een dialoog tussen kunst en wetenschap.
di 3 dec ’24
20:30
  • di 3 dec ’24
    20:30
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 1

Bijna iedereen lijkt tegenwoordig een trauma te hebben. Neemt de erkenning en bespreekbaarheid van trauma toe? Of wordt het woord overmatig gebruikt, waardoor het aan betekenis verliest? Hoe definiëren we trauma en dragen we bij aan herstel en preventie?

In een wereld die lijkt te verharden en waarin globale crises toenemen, pleiten onderzoekers voor meer begrip van trauma en collectieve weerbaarheid, ook buiten de spreekkamer. Deze avond onderzoeken programmamaker Mara van Nes en Jetske van Heemstra (GZ-psycholoog bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum) trauma in de context van het theater. Kan deze kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap helpen om trauma beter te onderzoeken? En op nieuwe manieren verhalen te vertellen over de diversiteit aan oorzaken en verschijningsvormen?

Bij Frascati Producties koppelden Mara en Jetske theatermakers Tea Tupajić, Merel Severs, Basak Layic en Jelle Huizinga aan experts van ARQ. Zij bundelen hun kennis en creativiteit om thema’s rondom trauma op nieuwe manieren te onderzoeken en hier vorm aan te geven. 

Dinsdag 3 december worden in Frascati de bevindingen gebundeld tot één avond vol performances en talks over verschillende verschijningsvormen van trauma, traumabehandeling en (collectieve) veerkracht.

Over ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum

ARQ is het expertisecentrum op het gebied van psychotrauma. Vanuit meerdere afdelingen wordt hier gewerkt aan preventie, behandeling en kennisdeling. Binnen de programmalijn ‘De (on)vertelde Stad' werkt Frascati Producties sinds 2017 samen met ARQ. 

Over Mara van Nes

Mara van Nes (1993) is theatermaker, programmamaker en moderator, gespecialiseerd in het maken van sociaal-artistiek werk. Hierbij benadert ze het voeren van het gesprek als het artistieke product. In haar praktijk werkt Mara vaak samen met zowel professionele kunstenaars als amateurs, of vakoverstijgend met specialisten uit het sociale domein. In Mara’s werk staan ontmoeting, ervaring en dialoog centraal. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor rituelen, vanuit de gedachte dat het vormgeven van samenkomsten van directe invloed is op de inhoud hiervan.

 

  • Gesproken taal: Engels

Over de makers

Theater- en filmregisseur Tea Tupajić (Sarajevo, 1984) onderzoekt hoe kunst kan helpen controversiële politieke en persoonlijke thema’s aan te snijden. Hierbij werkt ze in langdurige trajecten samen met protagonisten die in eerste instantie vaak terughoudend zijn om op het podium te staan, of iets te verliezen hebben door hun verhalen te vertellen. Haar voorstellingen, waaronder Licht (2023), DARK NUMBERS (Frascati Producties, 2018), Spy School (2016), The Disco (2015) en The Curators' Piece (in samenwerking met Petra Zanki, 2011) werden lovend ontvangen en gepresenteerd in meer dan 30 theaters en festivals wereldwijd.

Tea’s eerste speelfilm Darkness There and Nothing More (2021) ging in première op de IDFA Envision-competitie en ontving hier nominaties voor Beste Eerste Speelfilm en Beste Nederlandse Film. Ook is ze gepubliceerd schrijver en schreef als gastredacteur voor het podiumkunstenmagazine Frakcija. Haar teksten zijn vertaald in het Engels, Duits, Nederlands, Pools, Arabisch en Hebreeuws.

Theatermaker, performer en martial artist Merel Severs (1991) maakt geëngageerde, confronterende en fysieke voorstellingen, waarvoor ze zich laat zich inspireren door intersectioneel feminisme, body politics en martial arts. Met haar eigenzinnige signatuur gebruikt ze de transformatieve kracht van het lichaam om gewelddadige structuren in de wereld te bevragen.

Merels voorstellingen Let me tell you something you already know (2020) en Try Not To Know What You Know (2022) werden beiden genomineerd voor de BNG Bank theaterprijs. Dit jaar toert ze met haar nieuwste voorstelling en Coerced & Freely Given (2024). Naast maker is Merel mede-oprichter van Dance Space Destiny: een open ruimte in Amsterdam waar community building, artistieke uitwisseling en experiment centraal staan.

Başak Layic is storyteller, theatermaker, artistiek leider en community builder, afkomstig uit Istanbul en nu gevestigd in Amsterdam. Ze richt zich op het overbruggen van culturele kloven en verkent de complexiteit van identiteit en verbondenheid. Başaks werk was onder andere te zien op Oerol, RRReuring, Fringe, Spirit of Amsterdam en het Storytelling Festival. Ook is ze is vaste verhalenverteller bij Mezrab Storytelling Centre en artistiek leider van Above as Below. Met dit collectief creëert ze ruimtes voor collectieve storytelling, waar complexe culturele identiteiten en gedeelde menselijkheid samenkomen. Momenteel speelt ze haar nieuwste solovoorstelling, Divine Madness, waarin ze de raakvlakken tussen intergenerationeel trauma en persoonlijke bevrijding verkent.

Jelle Huizinga (Zwolle, 2000) studeerde in 2024 af als performer aan de Toneelacademie in Maastricht. Hij groeide op met een liefde voor Nederlands talige Rap en Theater en is naar de Toneelschool gegaan om deze werelden met elkaar te verbinden. Op de Toneelschool is zijn interesse uitgebreid naar experimentele HipHop en Punk/Postpunk. Hierdoor geïnspireerd maakt hij muzikale performances waarin hij opzoek gaat naar kwetsbaarheid in een harde wereld vol adrenaline. In september 2024 maakte Jelle de voorstelling REGRESSIE bij Frascati Producties in het kader van Beginnings.