Test case & talk: DEAR FRAIL MALE

Just van Bommel
di 29 okt ’24 20:00
In dit vooronderzoek vervormt Just een persoonlijke anekdote en zet deze naar eigen hand.
di 29 okt ’24
20:00

In aanloop naar Just van Bommels aankomende voorstelling DEAR FRAIL MALE deelt hen op 29 oktober het ‘work in progress’ met publiek. In dit vooronderzoek vervormt Just een persoonlijke anekdote en zet deze naar eigen hand. Na afloop ben je welkom om reacties op het werk en je relatie tot de thema’s te delen. 

In deze versie van DEAR FRAIL MALE vertelt Just een verhaal over een ‘ontmoeting’ met een groep van vijftien jongens in een speeltuin, met als startpunt de grote vraag: Wat als je, op het moment dat het er echt toe deed, zo gevat zou zijn als je had gehoopt?  

Stel je voor, onderweg naar huis word je plots benaderd door een groep van vijftien jongens. Ze stellen vragen, over ‘wat’ je bent, wat je draagt. Of je een piemel hebt, of niet. Overvallen door de gebeurtenis, ben je niet staat om de juiste antwoorden te vinden. Of te reageren hoe je het liefst zou doen op deze bedreigende opmerkingen over je identiteit. Het lukt waarschijnlijk ook niet om gevat te benoemen hoe treurig en dom je belagers eigenlijk zijn. En je kan, in het heetst van de strijd, al helemaal geen empathie opbrengen voor de reden waarom deze ‘kind-mannen’ kwetsende dingen naar je roepen. 

Maar wat als je dat wel kon? 

Dit werk probeert een licht te werpen op de worstelingen van jongens en mannen die zoeken naar hun identiteit in een wereld die kracht verwart met agressie en kwetsbaarheid met zwakte. Dit verhaal is, naast een weerwoord, ook een poging tot reflectie op het gangbare beeld van wat mannelijkheid zou moeten zijn en de prijs die we betalen om dit in stand te houden.  

Deze 'tussenversie' van DEAR FRAIL MALE maakt deel uit van een groter onderzoek naar mannen en gaat uiteindelijk als Frascati-productie op 24 januari 2025 in première. 

Credits

door Just van Bommel met dank aan Frascati Producties

Over de maker 

Just van Bommel probeert in diens (altijd persoonlijke en sterk vormelijke) werk met lichtheid en humor ruimte te geven aan de dingen die niet fijn zijn aan het bestaan. Just studeerde in 2022 af als performer aan de Toneelacademie Maastricht. In hun voorstellingen vermengt hen humor met tragedie, waarbij hen het triviale en het gewone aanboort om ruimte te creëren voor existentiële en universele vragen. Licht, persoonlijk, soms melodramatisch en altijd vol zelfspot, zodat zware onderwerpen op die manier misschien minder zwaar zullen voelen.

Sinds 2023 is hen als maker verbonden aan Frascati Producties. Eerder maakte Just hier de voorstelling A divine aversion to DYING met Diane Mahín in het kader van Beginnings 2022 en Het Spektakeltje (2023) met Emma van den Elshout. Ook vormt Just het collectief The Midnight Specials samen met Lieke van der Vegt en Laila Claessen.