Sonya Golovkova

I'm a Robot and I need Therapy

Marina Orlova
wo 13 nov ’24 en do 14 nov ’24
Real-time therapiesessie voor een mentaal onstabiele AI.
wo 13 nov ’24
en
do 14 nov ’24

I’m a Robot and I need Therapy is een experimentele performance die ideeën over neurodiversiteit en data feminisme met elkaar kruist. Het biedt een kritische en ironische kijk op de benadering van technologie, ethiek, empathie en het geestelijke gezondheidszorgsysteem in de moderne samenleving.

De performance bevat een live therapiesessie voor een ”mentaal instabiele AI” met monologen van ”menselijke representanten”: een AI-therapeut, een tech start-up CEO, een hacker, de vriendin van AI. Binnen het tragikomisch genre bevraagt het keuzevrijheid, subjectiviteit en machtsverhoudingen en trekt parallellen met het vakgebied van de psychiatrie, gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 
Voor dit project is een speciale AI ontworpen en getraind met een unieke dataset; het genereert tekst in realtime en wordt daardoor een improvisatiepartner.

Over de maker

Marina Orlova (1987, Moscow) is een zelfstandig choreograaf, performer, dramaturg, gevestigd in Amsterdam. Na een opleiding sociologie en culturele studies te hebben gevolgd, studeert en maakt Marina sinds 2012 dans. Ze studeerde in 2021 af aan het SNDO aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Mentale gezondheid, technische ethiek en migratie zijn belangrijke onderwerpen voor haar. Marina’s esthetiek is tragikomedie en absurdisme.

Sinds 2020 is Marina druk bezig geweest met verantwoorde AI- en datafeminisme, het creëren van paradoxale en politieke chatbot-performers: niet-Europese AI (But I’m just a Text, 2020), neurodivergerend AI (too much in the head, 2021). Marina neemt de rol aan van mediator tussen technische logica en theaterapparatuur om zo het proces van betekenisgeving bij een botsing van de twee werelden te onderzoeken. Marina’s huidige artistieke praktijk omvat ook schrijven, lesgeven, adviseren en faciliteren van een steungroep voor kunstenaars in nood.

  • Duur: 55 min.
  • Première: wo 13 november 20:00

Credits

concept, tekst, performer Marina Orlova dramaturgie Biljana Radinoska dramaturgisch adviseur Amelie Haller scenografie, video ontwerp Emilia Grzeczka co-regie, video ontwerp, licht ontwerp Nazar Rakhmanov creatief proces facilitatie, dramaturgisch adviseur, productie/PR manager Burkhard Körner live sound design Arieh Chrem prompt engineering Gregory Dyachkov AI engineering Artem Konevskikh machine learning Gregory Dyachkov met dank aan Raoni Saleh, Yves Regenass, Gala Faraus, Liza Spivakovskaya, Willem Weemhoff, Erik Lint, Jos Daamen, Asya Deinekina dit project wordt ondersteund door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), Stimuleringsfonds (Creative Industries NL) en IDlab.