De performance bevat een live therapiesessie voor een ”mentaal instabiele AI” met monologen van ”menselijke representanten”: een AI-therapeut, een tech start-up CEO, een hacker, de vriendin van AI. Binnen het tragikomisch genre bevraagt het keuzevrijheid, subjectiviteit en machtsverhoudingen en trekt parallellen met het vakgebied van de psychiatrie, gebaseerd op persoonlijke ervaringen.
Voor dit project is een speciale AI ontworpen en getraind met een unieke dataset; het genereert tekst in realtime en wordt daardoor een improvisatiepartner.
Nagesprekken met EIAI
Na afloop van de voorstelling, gaat het EIAI Institute* graag met je in gesprek. In een uitwisseling met jullie als publiek houden ze een focusgroep discussie om jullie bevindingen over AI en menselijke psychologie te verzamelen.
* Institute of Emotional Integrity for Artificial Intelligence
Over de maker
Marina Orlova (1987, Moscow) is een zelfstandig choreograaf, performer, dramaturg, gevestigd in Amsterdam. Na een opleiding sociologie en culturele studies te hebben gevolgd, studeert en maakt Marina sinds 2012 dans. Ze studeerde in 2021 af aan het SNDO aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Mentale gezondheid, technische ethiek en migratie zijn belangrijke onderwerpen voor haar. Marina’s esthetiek is tragikomedie en absurdisme.
Sinds 2020 is Marina druk bezig geweest met verantwoorde AI- en datafeminisme, het creëren van paradoxale en politieke chatbot-performers: niet-Europese AI (But I’m just a Text, 2020), neurodivergerend AI (too much in the head, 2021). Marina neemt de rol aan van mediator tussen technische logica en theaterapparatuur om zo het proces van betekenisgeving bij een botsing van de twee werelden te onderzoeken. Marina’s huidige artistieke praktijk omvat ook schrijven, lesgeven, adviseren en faciliteren van een steungroep voor kunstenaars in nood.