© Bart Grietens

Theater voor Keti Koti: Ik wil wit zijn

Femi van Elshuis
vr 28 jun ’24 20:00
Een korte solovoorstelling waarin de betekenis van ‘zwart zijn’ wordt onderzocht.
vr 28 jun ’24
20:00
  • vr 28 jun ’24
    20:00
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 2

Waar kom ik vandaan? Doet dat ertoe? Voel ik mij thuis in Nederland? Hoor ik mij thuis te voelen in Nederland? Hoor ik mij thuis te voelen in Suriname? Hoor ik mij thuis te voelen in Ghana? Is je af en toe ergens niet thuis voelen genoeg om je ergens niet welkom te voelen?

Ik wil wit zijn is een solovoorstelling van Femi van Elshuis. Met storytelling en spoken word onderzoekt Femi aan de hand van een hele hoop vragen wat haar ‘zwart zijn’ betekent. (Structurele) uitsluiting zorgt er nog dagelijks voor dat mensen moeite hebben met wortelen. Zo is ook Femi constant op zoek naar een plek die ze thuis kan noemen. Zowel voor Femi zelf als voor haar buitenwereld die steeds duwt en trekt aan een zelfbeeld dat tot rust wil komen. 

Over Theater voor Keti Koti

Met Theater voor Keti Koti worden nog onbekende verhalen over ons koloniale verleden onder de aandacht gebracht. Tijdens de vierde editie van Theater voor Keti Koti programmeert Frascati naast Ik wil wit zijn ook de voorsteling Wortelen voor morgen op zaterdag 29 juni. In samenwerking met de Brakke Grond worden op zondag 30 juni Free Heri Heri for All maaltijden van KIP Republic uitgedeeld op het Nesplein. 

Credits

concept en spel Femi van Elshuis

In de pers

"In een enerverende mix van stand-up, spoken word en storytelling krijgen we een inkijkje in haar persoonlijke geschiedenis. Voortdurend knagen de onzekerheden aan haar gevoel van eigenwaarde, het hoofd boven water houden blijkt een doodvermoeiende bezigheid. De innemende, sobere solo legt het met een flinke dosis kwinkslagen bloot." Theaterkrant 

Over Femi van Elshuis

Femi van Elshuis (23) is actrice, theatermaker en spoken word artiest. In 2023 studeerde ze met haar voorstelling Ik wil wit zijn af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Vanwege de door haar gevoelde noodzaak gaat haar werk vaak over thema's als identiteit, gemeenschap en uitsluiting. Vanuit haar belevingswereld reflecteert ze op de wereld om haar heen en spiegelt ze die eerlijk en vaak poëtisch aan de kijker.