Foto: QiQi van Boheemen, art direction: What The Studio

Double bill: HAUNTOLOGY + Tos Nieuwenhuizen

LENZ / Frascati Producties
vr 19 jan ’24 20:00
Modern, audiovisueel spookverhaal met live drone muziek gevolgd door concert van Tos Nieuwenhuizen.
vr 19 jan ’24
20:00
  • vr 19 jan ’24
    20:00
    Double bill: HAUNTOLOGY + Tos Nieuwenhuizen
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 4

Van woe 10 t/m za 20 jan presenteren LENZ en Frascati Producties de voorstelling HAUNTOLOGY: Een modern, audiovisueel spookverhaal over opgroeien in een afstervende wereld. Met spel van QiQi van Boheemen en live drone muziek gespeeld door Tos Nieuwenhuizen. Vrijdag 19 januari wordt de voorstellig gevolgd door een concert van Tos Nieuwenhuizen. 

“I saw it too. I know it’s coming.” 

Een tiener zit alleen in diens slaapkamer. De enige verbinding met de buitenwereld is de bodemloze draaikolk van het internet, die het kind heen en weer slingert tussen kattenfilmpjes en catastrofaal geweld.

's Nachts, met het laptopscherm nog naflikkerend, lijkt er iets in de slaapkamer te bewegen; een schaduw in de deuropening, een lach in het donker, een adem onder het bed... tot het kwellen langzaam ontspoort en de tiener weet dat het tijd is om een vraag te beantwoorden die die lang onderdrukt heeft.

HAUNTOLOGY is een hedendaags spookverhaal over de existentiële worstelingen van een generatie die opgroeit in een wereld die vernietigd wordt. Hoe begin je aan je leven als de mensheid op de rand van uitsterven staat?

Met spel van QiQi van Boheemen, live muziek van drone-synth muzikant Tos Nieuwenhuizen en levensgrote videoprojecties, toont LENZ een multidisciplinaire voorstelling over een jong individu op zoek naar hoop en verbinding in een afstervende wereld. De voorstelling is geïnspireerd door (en vernoemd naar) het laatste boek van cultlegende Mark Fisher.

HAUNTOLOGY speelt van 10 t/m 20 jan in Frascati 4. Klik hier voor meer info en tickets voor de andere dagen. 

Het is ook mogenlijk om los tickets te halen voor het concert van Tos Nieuwenhuizen, ook als de voorstelling is uitverkocht. 

Tickets en info

Tos Nieuwenhuizen

Tos Nieuwenhuizen geeft een eenmalig concert in het decor van HAUNTOLOGY, met audiovisuele ondersteuning in de spookachtige en monumentale stijl van HAUNTOLOGY. Met licht door Erasmus Mackenna, videoprojectie door Theodore Wilkins-Lang en Luc van Weelden als geluidstechnicus. 

Met gebruik van een versterkte gitaar en bassynthesizers creëert Tos een abstract landschap van gelaagd geluid waarin hoge volumes, dreunende noten en lage frequenties de hoofdrol spelen; een underscore voor een mensheid die gedoemd is binnenkort het einde tegemoet te gaan. 

HAUNTOLOGY in de pers

"Een gelaagde vertelling over existentiële angst en een tiener in rouw." ★★★★ de Volkskrant

"Het geheel oogt cinematisch en de aandacht voor detail is bewonderenswaardig." [...] "Een voorstelling die blijft spoken." Theaterkrant

"Een intiem portret van een kind." Stadstekening voor Het Parool

De pers over Tos Nieuwenhuizen

"Maak kennis met Tos Nieuwenhuizen, de buizenkoning van Nederland."  3voor12 VPRO

  • Duur: 75 + 60 min
  • Gesproken taal: Engels
  • Gratis voor leden van Subbacultcha. Reserveer hier.
  • Let op: er wordt gebruik gemaakt van stroboscopisch licht en harde muziek. Oordopjes worden uitgedeeld. Zelfdoding is een thema.
  • Het is mogenlijk om losse tickets te kopen voor het concert van Tos Nieuwenhuizen. Klik hier

Credits

concept & creatie LENZ regie Marit Hooijschuur, Erasmus Mackenna en Roel Pronk performance QiQi van Boheemen compositie & live muziek Tos Nieuwenhuizen scenografie & kostuum Kevin Pieterse licht Erasmus Mackenna video Theodore Wilkins-Lang geluidstechniek  Luc van Weelden met dank aan Eddie Kandhai, Maatschappij Discordia

     

Over LENZ

LENZ is het interdisciplinaire collectief van toneelspeler en schrijver Marit Hooijschuur (zij/haar), regisseur en ontwerper Erasmus Mackenna (die/diens) en schrijver en dramaturg Roel Pronk (hij/ zijn). De voorstellingen van LENZ begeven zich op de grens tussen theater, live muziek en performance. Geïnspireerd door de underground en outsiders in de samenleving, creëert LENZ alternatieve toekomsten, vol idealistische hoop en radicale empathie.

Sinds 2021 is LENZ verbonden aan Frascati Producties. Eerder al maakte het drietal bij Frascati Producties LENZ (2022), Sheath and Knife (Schede en Mes, 2021) en Katie Cruel (2023). De laatste twee voorstellingen onderzoeken de complexe driehoeksverhouding tussen slachtoffer, dader en toeschouwer, geïnspireerd door Schotse murder ballads en moordsprookjes door de eeuwen heen. In het voorjaar van 2024 volgt een landelijke tour van Katie Cruel

Credits