© Alwin Poiana

The Artists Are Present - Dag 3 route B

ICK Dans Amsterdam / Artist Space
vr 15 dec ’23 20:00
Double bill Roshanak Morrowatian / Collectief MAMM + Merel Severs & Milou van Duijnhoven + pop-up surprise performances.
vr 15 dec ’23
20:00
  • vr 15 dec ’23
    20:00
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 3 TAAP
    Geweest

The Artists Are Present is het festival van ICK Dans Amsterdam/Artist Space waarin de nieuwe generatie kunstenaars zich presenteert aan het publiek én met elkaar de vloer deelt. Na de eerste succesvolle editie afgelopen najaar in Nieuw-West, vindt het festival nu voor het eerst plaats in Theater Frascati. Van 13 tot en met 15 december nemen de jonge dans- en performancemakers je mee op een spannende ontdekkingsreis in een dynamisch programma aan voorstellingen, installaties, onverwachte pop-up presentaties en gesprekken. 

Dag 3 route B

The Artists Are Present werkt met twee verschillende routes. Op deze manier kun je twee voorstellingen per avond zien, en genieten van contextprogramma's. Via route 3B bezoek je eerst een double bill Indigo en Blackstone en No Strings Attached, daarna bezoek je Try Not To Know What You Know. De avond wordt gehost door Robin Nimanong. Tussen de voorstellingen door kun je genieten van Robin's pop-up en Christian Guerematchi's scènes uit FUNK. We sluiten het festival af met een afterparty met dj Funk Style.

Double bill: Indigo en Blackstone - Roshanak Morrowatian & ICK Next / No Strings Attached - Collectief MAMM

Indigo en Blackstone (work in progress): Roshanak Morrowatian doet choreografisch onderzoek met de tekst Indigo en Blackstone van schrijver Abdelkader Benali. In dit onderzoek staat de relatie tussen dans en taal centraal. Samen met dansers van ICK Next is Roshanak aan de slag gegaan met thema’s als sisterhood, thuisloosheid en de paradox van een oneindig verlangen ergens aan te komen en tegelijkertijd in beweging te blijven.

Op 6 en 7 oktober was deze 'proloog' voor de double-bill van ICK’s New Adventures-presentaties te zien bij ICK Dans Amsterdam/Space for Dance Art. Het eindresultaat wordt gepresenteerd tijdens The Artists Are Present.

No Strings Attached: Twee dansers zijn met een bungeekoord aan de muur verbonden en rennen zo snel als ze kunnen, nietsontziend en vastbesloten om hun doel te bereiken. Ze saboteren elkaar, dagen elkaar uit, geven op en beginnen weer opnieuw. Totdat een van de dansers, te moe om verder te gaan, de impasse ontdekt en zich langzaam realiseert om er niet meer tegenin te werken, maar ermee aan de haal te gaan. Om het in hun eigen voordeel te gebruiken en zichzelf sterker te maken. Ze ontdekken de verborgen mogelijkheden die erin schuilen en er begint een speels spel vangt aan.

De bungeekoorden die aan de dansers vastzitten zijn een metafoor voor hoe wij het leven ervaren. We kunnen ons allemaal identificeren met het gevoel dat het leven je soms tegenwerkt. Dat gevoel van een onzichtbare kracht die je terugtrekt, waardoor je je doel niet kunt bereiken. Je duwt, rent, kruipt zo hard als je kunt, maar je lijkt het nooit te halen. Het is alsof deze hogere kracht, dit universum, niet wil dat je je doel bereikt. Wat als deze onzichtbare kracht ineens zichtbaar wordt?

Over Roshanak Morrowatian

Roshanak Morrowatian zet in haar werk onopgemerkte details, onzichtbare mensen en vergeten verhalen in het licht. Met haar gezelschap Rover maakt zij interdisciplinaire dansvoorstellingen vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Als kunstenaar verkent Roshanak de fysicaliteit van herinneringen, de fluïditeit van tradities en de diasporische identiteit. In 2023 maakte zij House of Strength, waarin zij een oeroud Perzisch ritueel herwerkt tot een hedendaagse viering van collectiviteit. Roshanak volgt een Nieuwe Makers traject bij ICK, ondersteund door het Fonds Podiumkunsten en de partners Korzo, VIA ZUID en Parkstad Limburg Theaters. 

Over Collectief MAMM

Collectief MAMM, bestaande uit Maxime Abbenhues en Mees Meeuwsen, werkt met partnering technieken die niet gebaseerd zijn op kracht, maar op het delen van momentum om een ander lichaam te bewegen. In hun voorstellingen onderzoeken ze het fenomeen 'de twintiger' en hun concepten zijn geworteld in hoe zij als jongvolwassenen de wereld van nu bekijken, om zo een inkijk te geven in een nog vaak onbegrepen generatie. In 2023-2024 werken zij onder meer binnen een New Adventures residentie met 'bungeekoorden' als metafoor voor het huidige onvermogen om te stoppen en stil te staan: no strings attached.  

  • Duur double bill: 40 min
  • Duur Try Not To Know What You Know: 30 min
  • Afterparty with DJ Funkstyle ter aflsuiting van het festival tot 01:00 in Frascati Café.

Credits

Double bill: Indigo en Blackstone
choreografie
Roshanak Morrowatian, in samenwerking met performers Ema Rodrigo Dias en Dieke de Gendt gebaseerd op de tekst van Abdelkader Benal

Double bill: No Strings Attached
makers en dansers
Maxime Abbenhues, Mees Meeuwsen muziek Tom van Wee video Jesse Immanuel Bom 
dramaturgie Isabel Meloen coaching Camiel Corneille 

Try not To Know What You Know
concept Merel Severs performers en creatie Merel Severs & Milou van Duijnhoven dramaturgie Fernando Belfiore vormgeving Publik Universal Frxnd stuntcoordinator Geoffrey Thompson lichtontwerp Rob Daanen tekstfragmenten Alok Vaid Menon, Adrian Piper artistieke begeleiding en productie Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost mede mogelijk gemaakt door Amarte Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds21

Try not to know what you know (scènes) - Merel Severs & Milou van Duijnhoven

In de fysieke theaterperformance Try not to know what you know stappen Merel Severs en Milou van Duijnhoven een zelfgebouwde arena in, waarin ze zowel het verlangen als de afkeer naar heldendom onderzoeken. Ze laten los wat ze denken te weten en doen een nieuw voorstel; in constante beweging, transformatief, fluïde en ambigue.

Al spelend met martial arts, destructie, creatie en alles daar tussenin pogen ze zich te bevrijden uit het geconditioneerde lichaam waar geweld het lijkt te winnen van verbinding. In een voortdurende afwisseling tussen wel en niet in contact zijn met zichzelf en de ander, bouwen ze aftastend een universum waar ze met ongehoorde stemmen de beperkte beeldvorming binnenstebuiten keren. Wat willen zij bewegen in de wereld van nu?

Over Merel Severs

Theatermaker en performer Merel Severs (1991) studeerde in 2013 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In haar werkt zoekt Merel naar het vieren van kwetsbaarheid en radicale schaamteloosheid. Haar taal is aanreikend, vloeiend en maakt het onbenoembare invoelbaar. Ze brengt ongemakkelijke thema’s met humor aan het licht, en heeft een voorliefde voor ontmaskeren van datgene wat eenieder liever verborgen houdt. 

In 2020 maakte zij haar debut met de solo Let me tell you something you already know, waarmee zij de Best of Fringe 2020 won en genomineerd werd voor de BNG Bank Theaterprijs 2022. In 2023 werd zij genomineerd voor het Nederlandse Theaterfestival. Samen met haar performers Barnaby Savage en Milou van Duijnhoven stelt zij samenwerking en uitwisseling centraal in haar praktijk. Gezamenlijk delen zij een (dans)studio genaamd Dance Space Destiny, als onderdeel van broedplaats De Sloot in Amsterdam.