The Artists Are Present - Dag 1 route A
-
wo 13 dec ’2320:00Frascati, AmsterdamFrascati 2 TAAP
Credits
Ultra
concept, regie en choreografie Nicola Galli dans en creatie Nicola Galli, Massimo Monticelli decor en lichtonwerp Margherita Dotta, Nicola Galli dramaturg Giulia Melandri geur op het podium Aquaflor Firenze productie TIR Danza coproductie Marche Teatro / Inteatro Festival, Festival Aperto / Fondazione I Teatri - Reggio Emilia met de steun van CCN Ballet de Lorraine, ATER Fondazione, Netwerk Grand Luxe artistieke residenties CCN Ballet de Lorraine accueil studio 22/23, ICK Amsterdam, Inteatro residenties, Grand Studio Bruxelles, ICK Amsterdam, Centro Culturale S. Chiara in samenwerking met Almagia Netwerk
11 3 8 7
choreografie Trevoga Collective styling La Fam geluid Damyst licht Nadia Bekkers branding Rosa Alvarez Solano fotografie Giovanni Salice co-productie ICK Amsterdam x One Dance Week Bulgaria met de steun van NORMA Funds, Performing Art Funds NL & Amsterdam Fund for the Arts met dank aan Suzy Blok, Assen Assenov, Elianna Lilova, Karina Villafan, Dovilė Krutulytė & Anna Van Jaarsveld
11 3 8 7 - TREVOGA
Een verontrustende reality-tv-show, een vervreemde droom na goedkope melatonine, of gewoon een omgevallen speelgoeddoos op een middelklasse woonkamervloer.
“We raakten verstrikt in een amusante tegenstrijdigheid -- opgespannen tussen de luxueuze beloften van de media die onze champagne-escapisme overspoelen en een grimmig gebrek aan slagkracht dat gepaard gaat met het gereduceerd worden tot productie-eenheden in geabstraheerde lopende banden. Van gerichte advertenties tot op maat gemaakte inhoud tot journaals, vlogs en streamingabonnementen, wij zagen onszelf hectisch door portalen ter grootte van een scherm springen. Geïsoleerde toeschouwers, opgesloten in onze ontevreden productieve specialisaties, nippen we aan beelden van betere levensstijlen op zoek naar een kortstondige ontsnapping aan de sleur van alledag. Als een hond die zijn eigen staart achtervolgt. Een feedback lus die met elke herhaling meer ijlend wordt. Hoe vermoeider we worden, hoe meer we onze ogen uitkijken in de hoop op bevrijding.”
Gheresh Midam - Roshanak Morrowatian
Het dansende vrouwenlichaam als vorm van verzet. Geïnspireerd door een scène uit de film Gheysar, waarin actrice Sharzad krachtig en meeslepend danst voor een overwegend mannelijk publiek, neemt Roshanak deze bewegingen onder de loep en onderzoekt de subtiele manieren waarop het lichaam de kracht heeft om macht te herwinnen in ruimtes van ongelijkheid.
Over TREVOGA
TREVOGA is een nieuw opgericht danscollectief van Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK)-alumni Neda Ruzheva (BG/1999), Antonina Pushkareva (RU, 2000) en Erikas Žilaitis (LT, 1999). Alle drie hadden verschillende achtergronden in dans voordat ze de AHK betraden om de afdelingen School voor Nieuwe Dansontwikkeling, Moderne Theaterdans en Expanded Contemporary Dance te volgen. Ze vonden elkaar in hun gedeelde verlangen om het choreografisch proces binnenstebuiten te keren. Het collectief was de winnaar van de Best of Fringe award 2023.
Opgroeiend in de nevelige sociaal-politieke context van de "wederopbouw" van post-Sovjetlanden, tussen de met geweld afgedwongen morele verplichtingen van een Sovjetspook en het bedwelmende hedonisme van een pasgeboren kapitalistische droom, raken ze nogal gesteld op de overlappingen tussen onderdrukking en verleiding. Deze zelfde ambivalentie is terug te vinden in het meeste werk van Trevoga, waar flitsende stijlfiguren uit de populaire media en de hoge cultuur hand in hand gaan met een alledaags gevoel van onbehagen.
Door deze esthetische paradox knaagt Trevoga aan de mentale aanval van de snelle stad waarin ze wonen, waarbij ze hun lichamen zien als symptomen van de talloze verslavingen en het podium als middel om de vele dissonante processen en tegenstrijdige krachten te ontrafelen.
Over Roshanak Morrowatian
Roshanak Morrowatian zet in haar werk onopgemerkte details, onzichtbare mensen en vergeten verhalen in het licht. Met haar gezelschap Rover maakt zij interdisciplinaire dansvoorstellingen vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Als kunstenaar verkent Roshanak de fysicaliteit van herinneringen, de fluïditeit van tradities en de diasporische identiteit. In 2023 maakte zij House of Strength, waarin zij een oeroud Perzisch ritueel herwerkt tot een hedendaagse viering van collectiviteit. Roshanak volgt een Nieuwe Makers traject bij ICK, ondersteund door het Fonds Podiumkunsten en de partners Korzo, VIA ZUID en Parkstad Limburg Theaters.