© Dig Up Productions

Speech of Love – Absence

Elisabeth Tambwe (CG/AT)
vr 7 okt ’22 en za 8 okt ’22
Pleidooi voor hartstochtelijke liefde.
vr 7 okt ’22
en
za 8 okt ’22

Een dansperformance over de passie van hartstochtelijke liefde, ons verlangen naar intimiteit en de angst onze geliefde te verliezen. Gebaseerd op Fragments d'un discourse amoureux van Roland Barthes, een pleidooi voor de liefde.

De Congolese choreograaf Elisabeth Tambwe confronteert ons dat hartstochtelijk liefde vaak een onbekende situatie is, een toestand is waarin je kunt verdwalen, die je niet kunt controleren maar die je ondergaat. Voor Speech of Love nam zij als artistiek uitgangspunt 'Fragments d'un discourse amoureux' van Roland Barthes, een pleidooi voor de hartstochtelijke liefde. Barthes verdeelt de liefde in 'gedachtenfiguren', teksten zonder onderliggend verhaal, hiërarchie of ontwikkeling. Het zijn woordloze toestanden waarin de liefde ons brengt.

Voor de geliefden is afwezigheid van de ander, de geliefde, alles bepalend. Mensen die controle over hun leven willen, bang zijn om te vallen of de ander kwijt te raken zullen gepassioneerde liefde daarom liever vermijden. Speech of Love – Absence is een artistiek manifest over het genot van hartstochtelijke liefde, ons verlangen naar intimiteit en passie en de angst onze geliefde te verliezen. Elisabeth Tambwe visualiseert in dans, performance en muziek de ongrijpbaarheid, passie en vervoering van liefde en de verscheurdheid die je voelt wanneer je geliefde er niet meer is. 

Duur: 90 min.

Onderdeel van

Credits

choreografie en concept Elisabeth Tambwe dans, performance Luca Bonamore, Annick Choco, Lau Lukkarila, Evandro Pedroni, David Ketterer dramaturgie Katinka Deecke muziek Ursula Winterauer lichtontwerp Martin Schwab Video Eduardo Trivinio Cely producer Dig Up Productions

Over Elisabeth Bakambamba Tambwe 

Elisabeth Bakambamba Tambwe (Congo, 1971)  combineert dans en beeldende kunst. In haar werk zoekt zij de combinaties tussen moderne hedendaagse dans en performance, vaak in combinatie met beeldende kunst. Hierin werkte zij onder meer samen met choreograaf Robin Orlin en met Serge-Aymé Coulibaly, George Momboye, Graciane Finzi, Cyril Viallon, Faustin Lyniékula. In 2005 richt ze in Lille haar gezelschap Dixit op. Hiermee richt zij zich op de crossovers tussen moderne dans, performance, beeldende kunst en experimentele muziek.

Van Elisabeth Tambwe was eerder in Nederland haar solodans Mon Cœur Balance te zien bij Julidans Next in 2005. In 2006 maakte zij met haar gezelschap Dixit de choreografie Concerto pour Corps Bruyants dat werd opgevoerd bij het Festival Le Manifeste, bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel en Le Vivat in Armentières. In 2009 maakte zij de choreografie React in Silence, Please bij WUK (Kulturhaus voor performance, theater en dans) en Dschungel Theater beide in Wenen. Zij trad op in in A World full of Butterflies, it takes Balls to be a Caterpillar …. Some Thoughts on Falling in een choreografie van Robyn Orlin (onderdeel van Afrovibes Festival 2017).

Belangrijk thema in haar choreografisch werk is de manipulatie van het lichaam in de Europese en in de Congolese dans. Zij focust op de gevoelige en kwetsbare dimensies van het lichaam en het ‘begrip ‘normaliteit’, dat ze bekritiseert als tiranniek en vernederend. Wie beslist wat ‘normaal’ is en wat niet?