photo: Sanne Peper

Frascati Issues

Een andere blik op de wereld van vandaag

Frascati Issues takes an in-depth look at urgent social topics. Through productions, performances, debates and everything in between, we open up different perspectives on today’s world. Each time with a new focus and a new viewpoint, often in close cooperation with social organisations. 

Frascati Issues: The Gathering 

9 t/m 13 november 2021

In deze kwetsbare "post-corona" fase, waarin fysiek bijeen zijn nog altijd precair is, onderzoekt Frascati Issues: The Gathering de essentie van ons menszijn: de samenkomst.   
 
De coronacrisis heeft ons geleerd dat we niet zonder de nabijheid van de ander kunnen. In een periode waarin we gedwongen op veilige (digitale) afstand van elkaar leefden, bleek de hunkering om samen te zijn ongekend. Het isolement trok diepe menselijke sporen. Maar het ontwrichtte ook de maatschappij. Samenkomen in de publieke ruimte voor ontmoeting of debat bleek niet evident. En juist in een periode van wereldwijde uitdagingen en spanningen is dat cruciaal. Want hoe geven we anders gezamenlijk vorm aan onze samenleving?  
 
The Gathering brengt, via de radicale verbeeldingskracht van kunst, een ode aan het samenzijn en onderzoekt nieuwe vormen van samenkomst. Het leert ons weer de kracht van de gemeenschap en “de besmetting” met de ander te ervaren. Het theater is immers bij uitstek de plek waar we heel concrete voorstellen kunnen doen om hernieuwd samen te leven.   
 
In The Gathering brengen we (inter)nationale producties, eigen werk en workshops van o.m. Doris Uhlich (AT), Boogaerdt/VanderSchoot, Julian Hetzel (DE/NL), Maria Magdalena Kozlowska (PL/NL), Compagnie par Terre/Anne Nguyen (FR), Courtney May Robertson (UK/NL), Orion Maxted (UK/NL) die ieder op een volstrekt eigen wijze de samenkomst agenderen. 

Frascati Issues: Homo Futurus  

4 t/m 8 februari 2020 

Frascati Issues: Homo Futurus kijkt vooruit naar de mens van de toekomst. Als resultaat van menselijk handelen verandert de aarde om ons heen in een rap tempo. We ondervinden de onomkeerbare gevolgen van het lange tijd centraal stellen van de homo sapiens. De mens zal zijn dominante rol aan de top van de piramide verliezen. Maar wat volgt hierna? Hoe transformeert de mens en de mensheid onder invloed van ecologische rampspoed? Wat betekent een gelijkstelling van mens, plant, dier, natuur, technologie voor de toekomstige hybride mens?  
 
Via theater, performance en dans proberen we ons voor te stellen waar we ons heen bewegen in een (verre) toekomst. We blikken via de kracht van verbeelding vooruit: wat komt er na het antropoceen? In welke verschijningsvormen manifesteert de toekomstige mens zich? Frascati Issues: Homo Futurus werpt een futuristische blik op het lichaam van de toekomst in allerlei nieuwe verschijningsvormen. 
 

Frascati Issues: To Voice 

5 t/m 9 november 2019

Frascati Issues: To Voice biedt podium aan kunstenaars die zich via de macht van het gesproken woord uitspreken over de wereld om hen heen. Theatermakers die hun stem verheffen, oproepen tot verandering of een liefdevol pleidooi houden. To Voice verbindt stemmen uit de wereld met stemmen uit de stad. We geven niet alleen ruimte aan het radicale geluid dat resoneert, maar juist ook aan de ongehoorde, gemarginaliseerde stem die te vaak onderbelicht blijft in het oververhitte publieke debat. Aan stemmen die eigengereid, zoekend, soms ongewenst zijn.

Frascati toont voorstellingen die als manifest, oproep of pleidooi in al hun directheid schuren, raken, verbinden en bevragen. Centraal staan theatermakers die in hun werk een directe confrontatie met het publiek aangaan. Soms is dat via een boze aanklacht, dan weer vanuit een liefdevolle oproep.

Maar To Voice gaat ook over de kracht van de vertelvorm an sich, over spreken zonder vierde wand. Aan zet zijn de nieuwe redenaars, de storytellers, de stand up philosophers , de woordkunstenaars en de urban poets.

Met werk van Ana Borralho & João Galante (PT), Agnés Mateus & Quim Tarrida (ES), Cherish Menzo/Frascati Producties, Travis Alabanza, Nima Séne and Keisha Thompson co-presented by Contact, Manchester (GB), Liesbet Swings/Artemis/De Waterheuvel, Luanda Casella (BR/BE), Young Identity (GB) & Poetry Circle Nowhere

Samenwerking met Contact Theatre
Voor Frascati Issues: To Voice is Frascati een samenwerking aangegaan met het Britse Contact Theatre uit Manchester. Contact is thuishaven voor een diverse club jong, Brits theatertalent, veelal voortkomend uit een spoken word en rap traditie. De makers komen uit alle hoeken van Manchester en hebben zich grotendeels via een andere weg dan het theater ontwikkeld. Binnen Contact krijgen zij de kans om een eigen stem te ontwikkelen en de podiumkunsten te bestuiven met hun diverse, nieuwe verhalen.

Samen met Contact selecteerde Frascati  een drietal voorstellingen van jonge makers die aan hun huis zijn verbonden: Travis Alabanza, Nima Séne en Keisha Thompson. oor deze slotavond van Frascati Issues: To Voice komen de jonge poets van Contact’s huisgezelschap Young Identity samen met het Amsterdamse Poetry Circle Nowhere om in een unieke en eenmalige gezamenlijke spoken word showcase te dichten over Manchester en Amsterdam en de veranderende staat van de stad.

Frascati Issues: TO HEAL

8 t/m 10 mei 2019

Frascati Issues: TO HEAL neemt de helende kracht van theater onder de loep, in een tijd waarin we zoeken naar zingeving, zielreiniging, ‘het zijn’ en (zelf)verbinding. Gedurende een week stappen we uit het voortdurend overvolle hoofd en maken verbinding met het lijf.

Frascati richt tijdens TO HEAL het theater in als een plek van samenkomst, van transitie en heling. Vertrekkend vanuit een open ruimte, zonder tribune of scheiding tussen performer en publiek, zetten we het theater in om te verbinden, om te helen wat gebroken is of te helen waar verbroken is.
TO HEAL toont zintuiglijk, sensitief, fysiek en ervaringsgericht werk. Kunstvormen die meanderen tussen spiritualiteit, menselijkheid en kwetsbaarheid. Werk waarin het onderzoek centraal staat naar hoe we, via een sensitieve of fysieke ervaring, tot inzichten en transitie kunnen komen. Kunst waarbij publiek gevraagd wordt stil te staan, te ervaren en mee te maken.

TO HEAL is een collectieve trip om te onderzoeken hoe kunst verbindt, heelt en humaniseert.
Met: Let there be light – Frascati Producties / DEGASTEN in samenwerking met ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, Trans:plant - Emilia Giudicelli (CH) / Frascati Producties / Gessnerallee Zürich, Heen - Paul van der Laan / Bambie, Trip TO HEAL - Lina Issa / Ibelisse Guardia Ferragutti / Ira Brand / Collectief Poly Poly, Nighttrip TO HEAL - Iris Woutera de Jong / Lina Issa / Ira Brand / Wetten met Koppen / Marijn Graven