Future Stages
-
wo 1 mei ’2420:00Frascati, AmsterdamFrascati 1
In een tijdperk waarin AI wordt aangeprezen als een nieuwe manier om de grenzen van creativiteit en kunst te verleggen, is het belangrijk om de invloed ervan op de podiumkunsten te begrijpen. Het evenement Future Stages, georganiseerd door Ulrike Quade Company en Innovation:Lab, biedt een platform om de toekomst van creativiteit in een gedeeltelijk/hybride digitaal gedreven wereld te analyseren, te bespreken en te visualiseren. We onderzoeken of het mogelijk is om een AI-cyborg te worden in de podiumkunsten en met welke artistieke, maatschappelijke en ethische vragen we rekening moeten houden als we in zo'n wezen veranderen.
Versterkt of belemmert AI creativiteit?
Dit evenement brengt experts uit de industrie samen om de impact van AI op creativiteit te onderzoeken. Door middel van boeiende discussies en inzichtelijke presentaties proberen we de fundamentele vraag te beantwoorden: Verbetert of belemmert AI creativiteit?
Veelzijdig karakter
Future Stages verwelkomt alle nieuwsgierige geesten die gepassioneerd zijn over de veranderende relatie tussen technologie en kunst. Of je nu een doorgewinterde professional bent, een ontluikende kunstenaar, een technologieliefhebber of gewoon iemand die geïntrigeerd is door de fusie van creativiteit en innovatie, dit evenement is voor jou.
Wij geloven dat het essentieel is dat, ongeacht expertise en achtergrond, iedereen hierbij aanwezig kan zijn om de kloof tussen experts en nieuwkomers te overbruggen. Deze inclusieve omgeving moedigt samenwerking aan en stelt iedereen in staat om bij te dragen en te leren.
Over de sprekers
Piek Knijff (1981) is filosoof en data-ethicus, en directeur van Filosofie in actie. Sinds 2011 houdt Piek zich bezig met de ethische kant van digitalisering, technologie, data en algoritmes en zet ze hierover het denken in organisaties aan. In deze Future Stages ontleedt Piek het narratief rondom AI en neemt ze je mee in een ethische blik op deze technologische ontwikkeling vanuit haar politiek en sociaal filosofische achtergrond.
Tom van de Wetering (1986) studeerde Nieuwe Media & Digitale Cultuur aan de Universiteit Utrecht en werkte vervolgens aan kritisch-hilarische verhalen bij medialab SETUP. Momenteel is hij bij HKU verantwoordelijk voor visie- en onderwijsontwikkeling op het gebied van generatieve Artificial Intelligence. Tijdens Future Stages vertelt Tom over zijn experimenten met spraaksynthese bij Innovation:Lab en hoe je zulke AI-ondersteunde (artistieke) prestaties kunt beoordelen als docent, publiek of theatercriticus. Welke feedback geef je een AI en tot welke feedback is een AI zelf in staat?
Nikzad Arabshahi, een interdisciplinair kunstenaar, heeft een achtergrond in beeldende kunst en computerwetenschappen, met een studie ArtScience aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Sinds 2003 blinkt hij uit in visuele en generatieve kunst, gespecialiseerd in immersieve multimedia-omgevingen en A/V-performances. Nikzad werkt samen met professionals op verschillende gebieden, zoals creatieve industrieën, muziekfestivals en theaterproducties, om zijn begrip van interdisciplinaire kunst te verbreden en zijn innovatieve werken te verbeteren. In de toekomstige fase deelt hij ervaringen uit eerste hand met het integreren van AI, ML en creatieve codering in performances en installaties.
Details evenement
Het programma begint met presentaties van drie gerenommeerde sprekers. Blijf betrokken door de interactie tussen onze sprekers en het publiek, gefaciliteerd door hosts: Jimmy-Pierre de Graaf (Ulrike Quade Company), Samiha Awad (Innovation:Lab) en Abdelhadi Baadi (Innovation:Lab).
Programma
19:45 uur - Deuren open
20:00 uur - Opening
20:10 uur - Spreker 1
20:25 uur - Spreker 2
20:40 uur - Spreker 3
20:55 uur - Pauze
21:10 uur - Interactieve discussie met publiek en sprekers
21:30 uur - Netwerken en drankjes aan de bar
Over Ulrike Quade Company en Innovation:Lab
Ulrike Quade Company staat aan de voorhoede van het visuele theater en combineert poppenspel, scenografie en moderne technologie tot betoverende producties. De toewijding aan innovatie bestaat onder andere uit doorlopend onderzoek en ontwikkeling, met name op het gebied van robotica, vaak in samenwerking met partners zoals de Universiteit Utrecht en Creative Robotics.
Het Innovation:Lab doet onderzoek naar de artistieke impact van technologie op podiumkunsten en naar technologie als middel om diversiteit, inclusie en digitale transformatie in de sector te bevorderen.