Toni Blackwell's: MEDUSA - Toni Blackwell / Frascati Producties
Toni Blackwell zet de mythe van Medusa naar haar eigen hand om een tragisch verhaal over onrecht, onschuld en identiteit te vertellen. In veel versies van de mythe, wordt Medusa als meisje verkracht door Poseidon. Athena, zus van Poseidon, straft Medusa voor het samenzijn met haar broer door haar een monsterlijke slangenkop te geven. Vanaf dit moment verandert Medusa’s blik mensen in steen.
In Toni Blackwell’s: MEDUSA onderzoekt Toni Blackwell in hoeverre haar Medusa zich los kan maken van hetgeen dat mensen in haar zien. Zij gaat op zoek naar wie ze is en wie ze had kunnen worden. Om een ode te brengen aan de onbegrepen overlevende(n).
Over Toni Blackwell (ATD 2021) & Nora El Koussour
Toni Blackwell studeerde in 2021 af aan de opleiding Theaterdocent in Amsterdam. Haar werk gaat over maatschappelijke thema’s die haar persoonlijk raken en is provocerend- educatief. Vertrekkende vanuit haar eigen ervaring, verbindt zij zich aan haar spelers. Zij geeft hun ruimte om vanuit hun eigen visie materiaal te creëren.
Toni geeft op verschillende plekken les, maakt performances, schrijft, regisseert en was regie-assistent bij het bejubelde stuk The Story of Travis. Voor het concept van de voorstelling Voor Sletten die zijn verkracht won Toni De Troffel, de jaarlijkse stimuleringsprijs van Festival Cement.
De komende tijd gaat Toni zich focussen op het schrijven en regisseren van voorstellingen. Het vooronderzoek van (haar) Medusa is daar een voorbeeld van. In haar werk legt Toni vaak vragen en meningen naast elkaar zodat het publiek met elkaar in gesprek gaat (achteraf).
De carrière van Nora El Koussour begon met een opmerkelijke sprong in 2016 toen ze de hoofdrol vertolkte in de film Layla M. Haar acteertalent leverde haar al snel erkenning op, met als hoogtepunt een Gouden Kalf voor beste actrice. In 2021 speelde ze bij Frascati Producties in de indrukwekkende theatervoorstelling ‘Emma Watson - The Play’ van Caro Derkx.
Dit stuk was niet alleen een krachtige artistieke vertolking, maar ook deels gebaseerd op Nora's eigen ervaringen. Het bracht de uitdagingen onder de aandacht waarmee jonge actrices zoals Nora en Emma Watson te maken krijgen wanneer ze zich uitspreken over belangrijke maatschappelijke kwesties. Hiermee toonde Nora niet alleen haar acteertalent, maar ook haar betrokkenheid bij thema's die haar persoonlijk raken en politiek prikkelen.
BEAUTYBOMB - Catoo Lustig / Frascati Producties
Als je beslist dat dit het einde is, ontstaat er ruimte. Je kunt besluiten wat je achterlaat en hoe mensen je zullen herinneren. In BEAUTYBOMB ontmoeten we de 'girl failure': de vrouw die maanden in bed ligt omdat ze de wereld maar niet te pakken krijgt. Ze vult haar dagen in haar prinsessenkamer, waar ze het leven en de zin ervan bevraagt. In BEAUTYBOMB neemt ze een besluit en maakt van haar failure een bloody succesverhaal.
Met als uitgangspunt een radicale bewerking van Bombsong van Thea Dorn, onderzoekt BEAUTYBOMB slachtofferschap, radicalisering en de leegte die je kunt voelen in een vol bestaan.
Over Catoo Lustig (ATD 2023) & Damaris de Jong (ATD 2020)
Catoo Lustig (zij/haar, 1999) studeerde in 2023 af als regisseur aan de Academie voor Theater en Dans te Amsterdam. In haar voorstellingen wil ze met radicale empathie de wereld kritisch maar compassievol bevragen. Hiervoor maakt ze anti-helden tot haar hoofdpersonages, om zo haar publiek uit te dagen zich te identificeren met mensen die doorgaans buiten de norm vallen. Catoos voorstellingen combineren repertoire toneel met live muziek en hebben een sterk visueel karakter.
Naast haar eigen producties regisseert Catoo in opdracht van artiesten en theatermakers, werkt als assistent-castingdirector en coacht andere ambitieuze makers. Ze werkte met onder andere Ola Mafaalani, Joes Brauers, Damani Leidsman, Nanette Edens en Jacob Derwig.
Voor BEAUTYBOMB vroeg Catoo Damaris de Jong aan boord. Met al ruim 11 jaar vriendschap op zak kennen zij elkaar door en door. En vinden elkaar vooral in hun feministische blik op de wereld.
Damaris de Jong (Amsterdam, 1998) is actrice en theatermaker. Ze studeerde in 2020 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Damaris transformeert moeiteloos in verschillende rollen, is speels, komisch en gevoelig. Ze maakt feministisch eigen werk, is onderdeel van muziektheatercollectief COLLECTIET en is werkzaam in film en televisie. Je kan haar kennen van Follow de SOA op Videoland.