© Corine Datema

De Nacht-Wacht juni 2023

Marjolijn van Heemstra
vr 23 jun ’23
In haar maandelijkse nachtwandeling trekt Marjolijn van Heemstra met steeds nieuwe nachtwachters naar de donkerste plekken van de stad.
vr 23 jun ’23

De Nacht-Wacht trekt maandelijks met steeds nieuwe nachtwachters naar de donkerste plekken van de stad. Om tussen de bomen en onder de sterren te merken hoe duisternis voor even het vertrouwde vreemd maakt, het bekende onbekend.

Om te proberen los te komen van de ingesleten mythes waarnaar we leven en waar te nemen hoe zonder zicht de wereld groter wordt, want het licht toont je waar je bent, maar het donker maakt de wereld grenzeloos. Om langzaam te lopen, te ritselen met de egels, de nachtvlinders, de vleermuizen. Om meer te zijn dan we in het volle daglicht zijn. Elke wandeling vertelt het verhaal van een specifieke plek en de mensen, dieren en planten die daar door de nacht bewegen. Samen vormen de wandelingen een levende nachtkaart in een overbelichte stad.  

Deze wandeling is in verband met de route alleen toegankelijk voor mensen die goed ter been zijn. Benodigdheden: wandelschoenen en een lange broek. Zaklampen verboden.

Podcast tip

Marjolijn van Heemstra liep kort geleden met presentator Patrick Martens voor Libelle de nacht in. 

  • Duur: 100 min
  • Verzamellocatie om 22:50 en 23:45 bij Broedplaats De Heining, Heining 149 tm 159,1047 AZ Amsterdam. Het is een klein terrein, je vindt de groep meteen.

Credits

concept Marjolijn van Heemstra projectontwikkeling Marjolijn van Heemstra & Najat Kaddour muziek Roald van Oosten productie stg. Marjolijn van Heemstra: Roxanne Jurriaans Marketing Dieke van der Spek & Anne Kuit ontwerp beeld Corine Datema zakelijke leiding Saskia Heerkens mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten  een project van stichting Marjolijn van Heemstra

Over Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker die in haar werk op een toegankelijke manier onderzoekt hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. Het komende jaar zal ze zich als theatermaker voornamelijk bezighouden met De Nacht-Wacht, een onderzoek van meerdere jaren naar de waarde van de nacht en het donker in een stad met veel te veel licht. Een project met vele vormen en één missie: ons beeld van de duisternis verbeteren.

Achtergrond

Onze samenleving is verslaafd aan licht en snelheid. Het trage, het stille, het duistere blazen we weg met lampen en lawaai. Het is ons denken ingeslopen, onze taal, onze cultuur: hoe donkerder hoe slechter.

Nederland behoort tot de meest lichtvervuilde landen ter wereld, ons donker wordt in razend tempo met uitsterven bedreigd. Het treurige is dat we het nauwelijks merken. Elke generatie groeit op met minder duisternis maar weet niet hoe het vroeger was dus merkt de achteruitgang niet op. Transgenerationeel geheugenverlies, wordt dat genoemd. Een mechanisme dat ervoor zorgde dat wij geleidelijk en zonder enig protest onze sterrenhemel grotendeels verloren. Een land waar je nauwelijks nog beseft dat we onderdeel zijn van een zonnestelsel, een sterrenstelsel, een supercluster.

Maar we verliezen meer dan uitzicht alleen. Het voortdurende licht maakt ons moe en soms zelfs ziek. Het houdt ons lichaam in actieve stand als we eigenlijk zouden moeten rusten. En dan is er nog de impact op ons ecosysteem. Insecten en nachtvlinders cirkelen om lantaarnpalen tot ze dood neervallen, verwarde vogels zingen in het kunstlicht tot ze volledig uitgeput zijn. Vleermuizen verliezen terrein. Talloze dieren raken gedesoriënteerd omdat ze in een oogverblindende wereld niet langer kunnen navigeren op het kompas van de sterrenhemel. 

Met De Nacht-Wacht willen we dit geheugenverlies tegengaan door nieuwe herinneringen te maken. Nacht-herinneringen. Wandel mee en merk wat een beetje duisternis al kan doen.