Recovery
In Recovery staat het gevecht als heilzaam proces centraal. Het toneel is de arena waar trauma’s zullen worden verwerkt en een nieuw begin kan worden gemaakt. Uitgangspunt van Recovery is het tragische ongeval bij een van de uitvoeringen van Kein Applaus für Scheiße in Noorwegen, waarbij Florentina Holzinger uit de nok van het theater viel. Recovery is geïnspireerd op het lange herstelproces dat daarop volgde en op de gelijknamige titel van het zevende album van de Amerikaanse rapper Eminem. Met het doel zichzelf zowel spiritueel als lichamelijk in een krijger te veranderen, nam zij een personal coach in de arm. Met deze vrouwelijke coach betreedt zij de ring, teneinde Kunstwereld, Angst en Trauma het hoofd te bieden. Elke avond opnieuw zet zij een volgende stap in het gevecht om verloren gewaande lichamelijke en kunstzinnige data. Dit vanuit de overtuiging dat de enige kunst die het waard is gemaakt te worden, de kunst is die heelt.
Credits
concept & performance Florentina Holzinger performance Btissame Amadour, Clara Saito, Eva Susova, Lenneke Vos & guests geluidsontwerp Stefan Schneider dramaturgie-advies Vincent Riebeek, Renée Copraij, Sara Ostertag scènefoto's Anna van Kooij
Over Florentina Holzinger
Florentina Holzinger maakte de afgelopen jaren indruk met haar explosieve, sterk fysieke performances, onontkoombaar en vol bravoure. Haar afstudeersolo Silk voor de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) werd bekroond met de prestigieuze Prix Jardin d’Europe 2012. Holzinger was als performer te zien in werk van o.a. Rob List, Ann Liv Young en Jeremy Wade. Haar eigen werk ontwikkelde zij bij Impulstanz Wenen, workspacebrussels, PACT Zollverein (DE), CAMPO (BE) en bij Frascati Producties. Met Vincent Riebeek maakte zij de trilogie Kein Applaus für Scheisse, Spirit en Wellness en later Schönheitsabend – Tänze des Lasters, des Grauens und der Extase. In 2014 maakte zij bij Frascati Producties de solo Recovery. Deze voorstelling, waarin ze een sportpsychologe en huidig Kroatisch K1-kampioene op de scène haalde, leidde ertoe dat ze lessen gevechtsport begon aan te bieden aan kunstenaars, als training voor het artiestenleven. Deze workshop breidde ze later uit met sessies ‘vechten voor curatoren’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam, ‘vechten voor sekswerkers’ in het Red Light-district in Amsterdam, ‘vechten voor demonstranten’ tijdens de betogingen in Toulouse in 2016 en ‘vechten voor vluchtelingen’ op het Sommerfestival Hamburg. Naast haar podiumwerk is Holzinger auteur en performer van Body and Freedom, een webserie die zich toespitst op de macht(eloosheid) van een live publiek. Van 2015 tot 2017 is Holzinger artist in residence bij ICKamsterdam, International Choreographic Arts Centre.