Out of the Blue | Into The Deep
Wie vertelt het beste verhaal? En wie bepaalt daarmee de toekomst van het leven in de diepzee?
Diepzeemijnbouw: de gouden weg naar een duurzame toekomst of verwoestend voor het klimaat? Frascati en de Brakke Grond tonen de voorstelling Out of the Blue én slaan de handen ineen voor het contextprogramma Into The Deep.
In Out of the Blue schetsen theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere een intiem portret van een opkomende industrie en het publieke debat hieromheen. Wie bepaalt eigenlijk de toekomst van de diepzee en daarmee ook van onze planeet?
Op donderdag 6 april is de voorstelling onderdeel van een éénmalige double bill met Into The Deep. Beleef met één ticket de voorstelling en het contextprogramma waarin we met kunstenaars en denkers verder in gaan op de rol die kunst kan spelen in het verbeelden van een alternatieve omgang met de zee, het water en ons toekomstig samenleven.
Van 5 t/m 7 april is audiovisueel werk Maturation Station gratis te bezoeken bij De Brakke Grond.
Scroll verder voor meer informatie over het programma!
Programma Frascati & Brakke Grond
Out of the Blue
Silke Huysmans & Hannes Dereere (BE) / CAMPO in samenwerking met De Brakke Grond
wo 5 en do 6 april, Frascati 1
Nu grondstoffen op land steeds meer worden uitgeput, richten mijnbouwbedrijven hun blik op de oceaan. Er is nog veel onbekend over de gevolgen van diepzeemijnbouw en er is een complex veld van belangen. Silke en Hannes maken in Out of the Blue via satelliet verbinding met drie schepen die elk een pijler uit het publieke debat representeren: een baggerbedrijf (industrie), marinebiologen en -geologen (wetenschap) en Greenpeace (activisme). De vraag lijkt: wie vertelt het beste verhaal? En wie bepaalt daarmee de toekomst van het leven in de diepzee?
De voorstelling is een poging om een potentieel scharniermoment in de geschiedenis van de aarde vast te leggen. Hoeveel dieper kunnen mijnbouwbedrijven nog graven en waar graven we ons met de mensheid nu eigenlijk naartoe? Wat zijn de uitdagingen en risico’s?
Double Bill: Out of the Blue | Into The Deep
Silke Huysmans & Hannes Dereere (BE) / CAMPO in samenwerking met De Brakke Grond / Frascati
do 6 april, Frascati 1
Op donderdag 6 april wordt na de voorstelling ingezoomd op de rol van kunst in het verbeelden van een alternatieve omgang met de zee, het water en ons toekomstig samenleven. Waar de journalistiek en het politieke debat stopt, gaat kunst verder in het denken over de toekomst. Wat als Nederland vaker zou overstromen? Hoe zou een samenleving onder water eruit zien? Met verschillende losse bijdragen bieden kunstenaars(collectieven) De Onkruidenier, Collectief Walden, Stef Veldhuis en Melissa Mabesoone en geograaf prof. Dr. Maarten Kleinhans (UU) een pleidooi voor de rol van kunst om alternatieve scenario's te verbeelden. Klik hier voor meer informatie over de sprekers.
Maturation Station - Melissa Mabesoone
wo 5 t/m vr 7 april, de Brakke Grond, Witte Zaal
Maturation Station is een audiovisueel werk van beeldend kunstenaar, actrice en theatermaker Melissa Mabesoone dat door thema's als blue economy, aquacultuur, voortplanting & sensualiteit, zorg dragen, consumentisme, dierenleed en de vis- en voedselindustrie glibbert.
De installatie is van 5 t/m 7 april gratis te bezoeken in de Witte zaal in de Brakke Grond. Op woensdag, donderdag en vrijdag is de installatie open van 12 tot 20 uur. Klik hier voor meer informatie.
-
Thu 6 Apr ’2319:30
Sprekers Into The Deep
- Stef Veldhuis (1992) is een kunstenaar uit Amsterdam. In zijn werk onderzoekt hij de meer-dan-menselijke perspectieven op de wereld. Zijn waarneming van verschillende organismen waarmee wij de aarde delen wordt middels klank en beeld op poëtische wijze vertaald naar onze menselijke perceptie. Tijdens Into The Deep geeft Stef inzicht in zijn werk met mossels in de Waddenzee. HIj koppelt dit onderzoek aan zijn fascinatie voor zeemonsters als representatie van de ontembare aarde: een combinatie van archiefonderzoek en Science Fiction als spiegel voor ons handelen in het heden.
- Melissa Mabesoone (1988) is een multidisciplinair beeldend kunstenaar, actrice en theatermaker. In haar audiovisuele werk Maturation Station onderzoekt zij het kruispunt van belangen binnen de vis-en voedselindustrie. Haar werk onderzoekt hoe aquacultuur, voortplanting, zorg, consumentisme en dierenleed door de blue economy verweven zijn. Ze neemt ons mee langs deze verschillende belangen aan de hand van een fictieve garnalenkwekerij.
- Kunstenaarscollectief De Onkruidenier onderzoekt historische, culturele en potentiële transformaties van de natuur en haar mogelijkheden de mens te evolueren. Als ecosysteem-futurologen speculeren ze over aquatische cultuur, op zoek naar nieuwe interpretaties over de relatie tussen mens en natuur, zowel boven als onder de zeespiegel. De Onkruidenier neemt je mee in een interactieve presentatie. Aan de hand van verschillende perspectieven onderzoeken ze, samen het het publiek, manieren waarop de mens zich kan opstellen naar de zee. Samen onderzoeken we een aquatische toekomst.
-
Collectief Walden is een groep kunstenaars en denkers die de urgentie voelt van de ecologische crisis. Ze hebben achtergronden in theater, filosofie, biologie, muziek en vormgeving. Collectief Walden maakt voorstellingen, installaties en tijdelijke ontmoetingsruimtes op het snijvlak van kunst, filosofie en wetenschap: altijd science; nooit fiction. Tijdens Out of the Blue I Into the Deep neemt Collectief Walden ons mee naar een toekomstig eiland, en dompelt ons onder in vergezichten voor de stad Amsterdam.
- Prof. dr. Maarten Kleinhans (Universiteit Utrecht) is hoogleraar fysische geologie, oftewel professor van water en zand. Hij onderzoekt de patronen van rivieren, estuaria en delta’s, waar de natuurlijke omgeving in een constante staat van verandering verkeert. Tijdens Out of the Blue I Into the Deep neemt hij ons langs deze bewegende landschappen mee het verleden én de toekomst in. Wat kunnen wij leren van deze wateren en het meebewegen met de getijden?