• One Man Show

One Man Show

za 03 april t/m do 20 mei

One Man Show

Floor Houwink Ten Cate / Frascati Producties

Nederlands
 

Over

Een man, 32, wandelt zijn vaste route door de stad. In de kinderwagen ligt zijn baby diep in slaap. De zon schijnt, hij is gelukkig. Toch? Volkomen onverwacht wordt de man overvallen door existentiële twijfels. De aarde breekt open, een afgrond openbaart zich. Is hij de persoon geworden die hij hoopte te zijn? Een ‘echte’ man, een held, een activist? Hij is in elk geval een feminist. Zijn vriendin werkt beduidend meer dan hij. Of… is hij een doorgeëmancipeerde slappeling? Met de baby aan zijn borst gedrukt stort hij onherroepelijk de afgrond in. Onderweg naar de bodem van zijn ziel herleeft hij de levens van zijn helden: mannen, vrouwen, zwart, wit, queer, straight en/of cis, allemaal hebben zij een verschil gemaakt in de wereld. Kan hij dan tevreden zijn met de kleinere genoegens van het leven? Lukt het hem om achter zijn keuzes te staan en durft hij te zijn wie hij is?

concept en tekst Floor Houwink ten Cate & Benjamin Moen regie Floor Houwink ten Cate spel Benjamin Moen coach Boogaerdt/VanderSchoot productie Frascati Producties

Vanwege de coronacrisis wordt Houwink ten Cate’s voorstelling City of Silence, over het vaak verzwegen mentale en fysieke geweld tussen ouders en kinderen en tussen geliefden, opgeschoven naar seizoen 21-22.

Makers

One Man Show is de tweede voorstelling van Floor Houwink ten Cate (1987) bij Frascati Producties. Zij maakt documentair-filmische voorstellingen over hedendaagse iconen, ongeziene fenomenen en persoonlijke gewetensvragen. In haar beeldende en muzikale portretten, gebaseerd op uitgebreide research, vestigt zij de aandacht op onderbelichte problemen en brengt ze morele dilemma’s terug tot menselijke proporties. Na Het standaard leven van een standaard vrouw (2020) neemt zij nu de positie van de man onder de loep. Wat vinden wij van mannelijkheid en vaderschap anno 2021? One Man Show is een feministische solo van Benjamin Moen over de emancipatie van de hedendaagse man en vader. Na hun succesvolle samenwerking aan de electro-opera Merkel (Nineties Productions & Orkater, 2019), slaan Floor Houwink ten Cate en Benjamin Moen nu de handen ineen voor deze solo bij Frascati Producties.

'De filmbeelden zijn zo sterk, de manier waarop haar sterven wordt getoond is weergaloos. Kwetsbaar, heel broos en tegelijk heel krachtig.' de Theaterkrant over Het standaard leven van een standaard vrouw.

'[…] Na deze verrukkelijke opera-parodie volgt in alle ernst de beroemde Wir schaffen das-speech, zo sober, oprecht en ontheatraal mogelijk gebracht door Benjamin Moen. Aangrijpend is het.' ★★★★ de Volkskrant over Merkel.

'De jongste feministische golf klotst onvermijdelijk over de planken.' de Volkskrant-critici kiezen Merkel als één van de top tien voorstellingen van 2018/2019.