Wat we normaal niet horen

Wat we normaal niet horen

Laura van Dolron en Het Zuidelijk Toneel

theater

Over

Een viering van de zogenaamde zwakkeren van de samenleving die eigenlijk de sterken zijn.

We hebben allemaal een verhaal, maar niet elk verhaal wordt genoeg gehoord. Stand-up philosopher Laura van Dolron vroeg Het Zuidelijk haar op blind dates te sturen naar plekken waar mensen zijn, die je normaal niet hoort. Ze ontdekte verhalen die wondermooi, soms verdrietig of pijnlijk en vaak hoopvol zijn. 

Van Dolron ontmoette mensen in onder andere in tbs-kliniek, een hospice, bij de AA en in een dagopvang voor dakloze illegalen. "Deze mensen hebben een indrukwekkend levensverhaal en zullen zelden aan talkshowtafels komen. De schreeuwers laten zich wel horen, maar de mensen die niet de macht of de behoefte hebben om zich te uit te spreken, hebben vaak meer zinnigs te vertellen.” 

De voorstelling is een reisverslag, een inspirerende monoloog doorspekt met momenten waar Van Dolron live met de mensen die ze ontmoette reflecteert. Ze deelt het podium telkens in afwisselende samenstellingen, maar met vaste gasten Marcio Da Silva, Steve Aernouts. Muzikant Frank van Kasteren staat haar muzikaal bij en componeert live muziek.

Het Zuidelijk Toneel maakt elk seizoen tenminste één project, die gemaakt is op basis van ontmoetingen met en verhalen van mensen uit onze samenleving. Artistiek directeur Piet Menu: “Laura van Dolron heeft de ontwapenende gave om een publiek op het gemak te stellen en tegelijkertijd te confronteren met moeilijke vragen en persoonlijke bespiegelingen. Door een extra portie werkelijkheid wordt de warmte nog warmer, worden de blikken nog intenser en de vragen nog indringender.”

lees hier het interview met Laura afgelopen week in de Standaard.

'Van Dolron hanteert haar welbekende ‘stand-up philosophy’-stijl, losjes en persoonlijk, maar gaat ook nadrukkelijk het gesprek aan. Dat maakt opvallend veel los uit het publiek. Zo wordt Wat we normaal niet horen een krachtig pleidooi om elkaar te bevragen, om te luisteren naar de ervaringen van een ander zonder kritiek of tegenwerpingen.' ★★★★ NRC 

'Wat we normaal niet horen is niet moralistisch, maar wel hartverwarmend. Gaandeweg de voorstelling is het tl-licht zowaar warmer geworden.' ★★★★ de Volkskrant 

concept, regie Laura van Dolron artistiek advies Piet Menu en Steve Aernouts dramaturgie Céline Buren met o.a Marcio De Silva, Laura Bruin, Steve Aernouts muziek Frank van Kasteren artistieke ondersteuning en project assistentie Corinne Heyrman met dank aan Centrum de Brouwerij

Twee bijzondere gasten voegen zich bij deze serie in Frascati.
-Cabaretier Emilio Guzman die verder dit seizoen ook geen ander podium zal betreden dan dat van Laura (op 27 & 29 feb). 
-Acteur Oscar van Woensel (28 feb) die voor het laatst in 2011 het podium betrad in Laura’s voorstelling 'Wat Nodig is' (o.a bekend als scenarioschrijver van Penoza, Van God Los de Serie en Mocro Maffia

Makers

Laura van Dolron creëerde haar eigen genre stand-up philosophy. Sinds 16 jaar maakt zij succesvoorstellingen in Nederland en België. Ze staat als zichzelf op het podium en neemt het publiek mee in haar filosofische, lichtvoetige, troostrijke en humoristische gedachtenkronkels. Haar werk staat in het theater, maar is veel meer dan toneel. Stand-uppen, preken, dichten en filosoferen, ze doet het allemaal.  

In een wereld waar Trump president is en iedereen zichzelf vorm geeft via Facebook en Instagram moet je als theatermaker waarachtig zijn in plaats van een performance op te voeren” , vindt Laura. “Af en toe lijk ik meer voeling te hebben met dominees en therapeuten.”

Laura won diverse theaterprijzen. De jury van het Vlaams Theaterfestival schreef: ‘Van Dolron heeft iets van een vrouwelijke Woody Allen en ze verdient het om een net zo groot publiek te bereiken als de meester zelf.’ Naast haar voorstellingen trekt zij als action writer de wereld in om live columns tijdens een debat of andere bijeenkomst. Schrijven op het podium zoekt zij naar verbanden, ontregeling, ontroering en kwetsbaarheid. Naast theatermaker is zij ook regisseur, performer en schrijver. De teksten van haar voorstellingen Liefhebben en WIJ zijn in boekvorm uitgegeven door ISVW Uitgevers.

Pers

 
gasten

Twee bijzondere gasten voegen zich bij deze serie in Frascati.
-Cabaretier Emilio Guzman die verder dit seizoen geen ander podium zal betreden dan dat van Laura (op 27 & 29 feb).
-Acteur Oscar van Woensel (28 feb) die voor het laatst in 2011 het podium betrad in Laura’s voorstelling 'Wat Nodig is' (o.a bekend als scenarioschrijver van Penoza, Van God Los de Serie en Mocro Maffia.