• radio futura frascati

Radio Futura

vr 25 september t/m vr 27 november

Radio Futura

Frascati Producties

actualiteit

Over

  

Actieradio over kunst en de wereld - Afgelopen woensdag 2 september ging Radio Futura opnieuw de lucht in! In zo'n 40 uitzendingen t/m eind november zendt Radio Futura uit vanuit Frascati 3 van woensdag t/m vrijdag tussen 19:00 – 20:30 uur. Iedere week vind je hier het programma van de komende week.

Wil je de live actieradio-uitzending bijwonen in de studio in Frascati 3? App/sms dan op een doordeweekse dag vanaf 13 uur naar 06-48678648.

Radio Futura

Het zijn roerige tijden. We blijven gedwongen binnen, gaan juist de straat op of verbinden ons via internet met gelijkgestemden. Soms lijkt de wereld even harder te draaien dan anders. Op dit moment vinden grote politieke, economische en sociale verschuivingen plaats. Waar bevinden we ons en waar bewegen we ons naartoe? Hoe willen we dat onze wereld er uit ziet? Naar welke verhalen willen we luisteren? En welke rol speelt kunst in deze veranderende samenleving? Een ding weten we zeker: het is tijd voor goede gesprekken. Soms kort en scherp, vaak lang en meanderend. Laten we elkaar weer ontmoeten en naar elkaar luisteren. Het is de hoogste tijd om terug de ether in te gaan met de theatrale actieradio Radio Futura!

De komende maanden wordt Frascati 3 ingericht als permanente radiostudio. Samen met presentatoren Dionne Verwey en Gian van Grunsven, een wisselende redactie, kunstenaars, partners uit de stad, journalisten, activisten én publiek onderzoekt Radio Futura de wereld van nu & morgen. In drie uitzendingen per week creëren we een openbaar denklaboratorium voor de kunsten en staat de relatie tussen kunst en samenleving centraal: het theater van de toekomst.

Radio Futura onderzoekt nieuwsgierig en vasthoudend de huidige stand van zaken en ontwikkelt vergezichten. Elke uitzending andere gasten, steeds opnieuw de onderste steen boven. De studio is live te bezoeken voor een beperkt aantal bezoekers, maar bovenal is elke uitzending live te volgen via onze website of later terug te luisteren via Soundcloud. Luister online of kom langs!

Het programma van deze week:

Aflevering 9
Wo 23 sep
Radio Futura 2020 afl 9: corona diaries #2: digitaal theater

In de tweedelige serie corona diaries spreekt Radio Futura met kunstenaars wat theater kan zijn en betekenen in tijden van corona. In diepte-interviews gaan de dagboeken van makers open over hun artistieke én persoonlijke reactie op Covid-19. Hoe ga je om met nabijheid en contact, hoe werk je met de beperkingen en hoe ontmoet je op welke wijze je publiek? 

Vanavond onderzoekt Radio Futura het digitale domein van het lockdown-theater. Want toen de theaterdeuren sloten en het live element van theater niet langer plaats kon vinden, verschenen online vele nieuwe theatervormen. Is online theater de toekomst? Wat doet dat met de collectieve belevenis, de ervaring, het contact met publiek? Welke theatertaal en theatervorm creëer je als maker in het digitale domein? 

In de studio vandaag het exclusieve interview met vormgever Julian Maiwald. Hij ontwierp het volledig coronaproof decor van onze anderhalve meter studio. Niet alleen licht hij zijn inhoudelijke keuzes toe van dit ontwerp, ook schuift hij aan tafel vanwege zijn decorontwerp voor Nineties Producties. Samen met onze tweede gast vanavond Anne Maike Mertens bespreken we hun onderzoek naar het digitale theater van de toekomst. Zij maakten met Memento Mori een live geconstrueerde theatrale en virtuele ontmoetingsplek: deels live bij te wonen, deels live te bezoeken. Volledig virtueel gingen Club Guy & Roni en Noord Nederlands Toneel met NITE Hotel. Dramaturg Robbert van Heuven schuift aan en vertelt over het virtuele hotel als nieuwe vorm en de simulatie van een theaterervaring. 

Aflevering 10
Do 24 sep
Radio Futura 2020 afl 10: Casus co-creatie #3: DEGASTEN en Arq Nationaal Psychotrauma Centrum

In de derde uitzending van een reeks over co-creatie en GGZ-instelling gaat Radio Futura in gesprek met Theatergroep DEGASTEN (Elike Roovers en Rutger Esajas) en Arq Nationaal Psychotrauma Centrum (Jetske van Heemstra en Pim Scholte). Inmiddels hebben Frascati Producties, Arq en DEGASTEN samen meerdere theatervoorstellingen gemaakt, steeds met slachtoffers van mensenhandel en getraumatiseerde vluchtelingen die onder behandeling zijn bij Arq. Hoe is het om met zeer kwetsbare mensen theater te maken? Hoe waarborg je veiligheid, duurzaamheid en gelijkwaardigheid? En hoe is het voor een GGZ-instelling om samen te werken met theatermakers? Een gesprek over de manier waarop theater en therapie elkaar kunnen aanvullen.

Onder de noemer ‘De (on)vertelde Stad werkt Frascati sinds 2017 samen met GGZ-instellingen Arq Nationaal Psychotrauma Centrum en Levvel (voorheen: Bascule, centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Amsterdam). DEGASTEN (Elike Roovers en Rutger Esajas) is een van de kunstenaars die zich samen met Frascati en deze instellingen richt op co-creatie. Pim Scholte is psychiater en oprichter van Arq. Jetske van Heemstra is socioloog en psycholoog bij Arq en nauw betrokken bij de theaterprojecten. Ook Naomi Namutebi schuift aan, zij speelde mee in twee van de gezamenlijk gemaakte voorstellingen.

Aflevering 11
Vr 25 sep
Radio Futura 2020 afl 11: Studio Danish Blue over rampdenken.

In verschillende kunstuitingen onderzoekt Studio Danish Blue (Jordy Vogelzang en Babette Engels) komende jaren de onomkeerbare rampen die boven onze hoofden hangen. In de eerste voorstelling Voor de Ramp (van 13 t/m 17 oktober 2x per avond te zien in Frascati) schuilen drie wereldleiders in een bunker. Boven hun hoofd speelt zich een crisis af van extreme hitte, kernwapens en ziektes. Ze zitten vast. Kunnen zij het tij keren? Voor de Ramp is een horrorklucht over drie politieke figuren die het fundamenteel met elkaar oneens zijn. Hoe kan het dat de mens zijn eigen ondergang creëert? Wat als de bom alsnog valt, de sprinkhanen ook hier neerdalen en het virus nooit meer weggaat? Genieten we stiekem van het worst-case scenario omdat het gewoon lekker is te weten dat het altijd erger kan? Of moeten we rampdenken juist serieuzer nemen? En waarom is de mensheid al eeuwen bezig rampen te visualiseren middels kunst?

Een gesprek met theatermakers Jordy Vogelzang en Babette Engels (Studio Danish Blue), Khadija al Mourabit (filosoof en als beleidsmedewerker van het Amsterdamse fractiebureau GroenLinks verantwoordelijk voor o.m. primair onderwijs en diversiteit en Niek Lopes Cardozo (hoogleraar Science and Technology of Nuclear Fusion bij de afdeling Technische Natuurkunde van de TU Eindhoven). Frascati 3 is nog steeds getransformeerd tot een radiostudio. Luister drie keer per week naar de theatrale actieradio Radio Futura! Elke uitzending met wisselende gasten, 

gratis
Frascati 3
bijwonen

Wil je de live actieradio-uitzending bijwonen in de studio in Frascati 3? Bel of app dan op een doordeweekse dag vanaf 13 uur naar 06-48678648.