Ons Wereldrijk

di 17 & wo 18 november

Ons Wereldrijk

Hotel Modern & Arthur Sauer

theater

Over

De vroege geschiedenis van Nederland en Indonesie

Ongelooflijk knap” Telegraaf
Magnifiek spel met maquettes” Parool
Pure magie” Elsevier

Een enorme maquette van de Indonesische archipel vult het podium, we zien rijstvelden, oerwouden, moskeeën, dorpjes en steden.

Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw. Javaanse prinsessen voeren eeuwenoude hofdansen uit, op  markten wordt kruidnagel, nootmuskaat en peper verkocht. We volgen het spoor van de ondernemende Nederlanders die met machtige zeilschepen bij de eilanden aankomen, op zoek naar kostbare specerijen. Om hun handel veilig te stellen, nemen ze sterke huurlegers mee en gaandeweg krijgen ze steeds meer eilanden in hun greep. We zien hoe kanonnen bulderen, schepen zinken, dorpen in vlammen opgaan en hoe vorsten niet alleen hun specerijen, maar ook hun ziel aan de Nederlanders verkopen.

Hotel Modern laat met ingenieus poppenspel zien hoe het begin van de kolonisatie zich heeft voltrokken.

“Ons Wereldrijk is door de toewijding en humor nooit ondraaglijk zwart, maar eerder vol mededogen.” de Volkskrant

De concentratie waarmee de spelers deze wereld tot leven brengen, de liefde en aandacht waarmee de poppen en maquettes gemaakt zijn, zijn adembenemend. Movement Exposed

“Het bloederige strijdtoneel mag zich dan wel ogenschijnlijk op minuscule schaal afspelen – de uitwerking ervan is even aangrijpend, verbijsterend als vérstrekkend.” Scenes

van en door Herman Helle, Arlène Hoornweg, Pauline Kalker componist en live soundtrack Arthur Sauer met dank aan Ruud Agerbeek, Anne-Ruth Wertheim, Steve Elbers, Maureen de Jong, Dave Schwab en Albert Kokosky Deforchaux, die hun familieverhalen met ons wilden delen.

Hotel Modern bouwt in het theater miniatuurwerelden waarin spelers honderden poppetjes manipuleren en met minicamera’s filmen. De beelden worden op een groot scherm geprojecteerd en live voorzien van een soundtrack. Hotel Modern speelt over de hele wereld en won vele prijzen.

De aanleiding voor het maken van Ons Wereldrijk is de familiegeschiedenis van Herman Helle, wiens ouders in Nederlands-Indië geboren zijn.

€19 / €14
Frascati 1