• het standaard leven floor houwink

Het standaard leven van een standaard vrouw

za 21 t/m za 28 maart

Het standaard leven van een standaard vrouw

Floor Houwink ten Cate / Frascati Producties

 

Over

Laat er geen misverstand over bestaan: geen enkel leven, geen enkele vrouw is standaard. Toch dwingt de tijdgeest vaak een standaard bestaan af met vaste rolpatronen. Als je klein gehouden wordt door het systeem waarin je leeft, zit er maar één ding op: uitbreken door middel van je dromen.

Het standaard leven van een standaard vrouw is een filmische sterfscène van een uur met larger than life filmmuziek waarin een vrouw nog één keer haar leven aan zich voorbij ziet trekken. Terwijl haar lichaam langzaam sterft, raakt haar hoofd op drift. In een kleine glazen kamer, a room of one’s own, verwoordt een jonge actrice dit levensverhaal. Daarboven, op een groot projectiedoek, sterft langzaam en woordeloos een actrice op leeftijd.

Toen Floor Houwink ten Cate haar grootmoeder, de grande dame van de familie, zag sterven te midden van een kamer vol met mensen, was dat theatraler en muzikaler dan ze zich ooit had kunnen voorstellen. Het standaard leven van een standaard vrouw is een poging een verhaal te maken van dat moment en het woord te geven aan degene die sterft.

Gebaseerd op interviews met haar familie en vrienden reconstrueert zij het levensverhaal van een “standaard” vrouw die de betekenis van vrouw- en man-zijn, lichamelijkheid en wat ‘een zinvol leven’ is meermaals zag veranderen, evenals wat vrouwen überhaupt mochten of konden. Het standaard leven van een standaard vrouw is een poging om in het reine te komen met het verlies van een mater familias. Een theatraal standbeeld voor een vrouw die normaliter geen hoofdpersonage is. Hoe kunnen we de balans opmaken van een leven dat zich geheel in de coulissen van de geschiedenis heeft afgespeeld?

concept, regie Floor Houwink ten Cate tekst Floor Houwink ten Cate, Sanne Vanderbruggen spel (live) Sanne Vanderbruggen spel (film) Marlies Heuer camera Niels van Koevorden compositie Jelle Hoekstra coach Boogaerdt/VanderSchoot scenografie Julian Maiwald kostuumontwerp Vita Mees

Makers

Floor Houwink ten Cate (1987) studeerde af aan de Nederlandse Filmacademie en de Universiteit Utrecht (Master Theatre Studies). Ze maakt documentair-filmische theatervoorstellingen over hedendaagse iconen, ongeziene fenomenen en persoonlijke gewetensvragen. In haar beeldende en muzikale portretten, gebaseerd op uitgebreide research, vestigt zij de aandacht op onderbelichte problemen en brengt zij morele dilemma’s terug tot menselijke proporties. Met het collectief Nineties Productions won ze in 2017 de BNG Bank Theaterprijs voor de voorstelling Untitled, 2017. Afgelopen seizoen viel ze op met haar regie van Merkel (Nineties Productions & Orkater, 2019), een electro-opera over de strijd tussen idealisme en realisme.

Nu maakt Houwink ten Cate de overstap naar Frascati om zich te kunnen focussen op haar eigen artistieke ontwikkeling. Het standaard leven van een standaard vrouw is haar eerste Frascati Productie en in maart 2021 komt City of Silence uit waarin het vaak verzwegen mentale en fysieke geweld in (intieme) relaties onderwerp is.

De jongste feministische golf klotst onvermijdelijk over de planken’ de Volkskrant critici kiezen Merkel als één van de top tien voorstellingen van 2018/2019

'Merkel is een bijzonder boeiend vat van tegenstrijdigheden: tussen onnadrukkelijkheid en spektakel, tussen idealisme en pragmatisme en tussen hyperintelligente dramaturgie en politieke naïviteit’ Theaterkrant over Merkel

‘[…] Na deze verrukkelijke opera-parodie volgt in alle ernst de beroemde Wir schaffen das-speech, zo sober, oprecht en ontheatraal mogelijk gebracht door Benjamin Moen. Aangrijpend is het’ ★★★★ de Volkskrant over Merkel

€13 / € 9,50
Frascati 2
Tickets online €1 goedkoper
Première

Première op wo 25 maart 2020