• Soufiane Moussouli

Volgens mij ben ik een jood

Volgens mij ben ik een jood

Soufiane Moussouli / Podium Mozaïek

theater

Over

Het groeiend antisemitisme staat hoog op de agenda in grote Nederlandse steden en daarbij wordt vaak gewezen naar de jonge Moslimbevolking. Jodenhaat broeit daar nog steeds en op enkele initiatieven na, zoals de tv-serie Shalom Salaam, kunnen joden en moslims nauwelijks met elkaar door een deur. Maar is dat altijd zo geweest, of zijn er ook andere verhalen?

In een fictief verhaal neemt de jonge theatermaker en storyteller Soufiane Moussouli je mee in zijn reis op zoek naar zijn jeugdvriend Ismaël, een Marokkaanse Jood geboren in Limburg. Hij vliegt langs de geschiedenis van de joden in Marokko, Nederland en Israël/Palestina en neemt zich geen enkel blad voor de mond. Staan joden en moslims echt lijnrecht tegenover elkaar of zijn er verhalen die wij nog niet kennen?

Volgens mij ben ik een Jood is een verzameling verhalen van een oprechte zoektocht naar relaties tussen mensen van verschillende religies, gebaseerd op persoonlijke ervaringen en een stuk geschiedenis.

Soufiane Moussouli (1990) is autodidact en leerde het vak bij jongerentheatergroep DEGASTEN in Amsterdam West. Zelf is hij geboren en getogen in Lelystad. Na Marrokanen huilen niet en Gelukszoeker is dit de derde solovoorstelling die hij bij Podium Mozaïek uitbrengt.

De pers over Gelukszoeker:
‘Met veel zwier en humor weet Moussouli zijn verhaal over het voetlicht te brengen. […] We krijgen een tipje van de sluier opgelicht, als het gaat om frustraties die leven in wijken als Molenbeek waar illegalen proberen te overleven.’ Theaterkrant
'Soufiane Moussouli is een fijne verteller die met nonchalante terzijdes en vlugge schakelingen zijn verhaal vaart en vrolijkheid geeft.’ de Volkskrant

spel Soufiane Moussouli tekst Tim vd Heuvel en Soufiane Moussouli regie Priscilla Vaudelle met dank aan Podium Mozaïek fotografie Tim Hillege

Makers

Soufiane Moussouli (1990) is autodidact en leerde het vak bij jongerentheatergroep DeGasten in Amsterdam West. Zelf is hij geboren en getogen in Lelystad. Na Marrokanen huilen niet en Gelukszoeker is dit de derde solovoorstelling die hij bij Podium Mozaiek uitbrengt.