• Dood Paard - The Tragedy of Slaughtervaart

The Tragedy of Slaughtervaart

di 06 t/m za 24 november

The Tragedy of Slaughtervaart

Dood Paard

theater

Over

Een Shakespeareaanse tragedie over de verwikkelingen rond het roemruchte Slotervaarziekenhuis met in de hoofdrollen Aysel Erbudak, Jan Schram en het ziekenhuis zelf. Op locatie in Nieuw-West. Voorstelling op locatie bij Broedplaats Lely.
 
Gebouwd als open en voor iedereen toegankelijk gezondheidscentrum midden in een nieuwe volkswijk, was het Slotervaartziekenhuis in de jaren zeventig een toonbeeld van vooruitgangsgeloof en gelijkheidsdenken. Een ziekenhuis waar het niet om geld of efficiency maar om mensen moest draaien.
 
Ironisch genoeg zou enkele decennia later juist het Slotervaartziekenhuis het eerste grote Nederlandse ziekenhuis worden dat in private handen kwam. En niet in de handen van zorgondernemers, maar in die van twee zakenmensen – de Noord-Hollandse vastgoedondernemer Jan Schram en de uit Turkije afkomstige flamboyante self-made woman Aysel Erbudak.
 
Zakelijk instinct, grote woorden en een flinke hoeveelheid geld bleken toch niet voldoende om van dit gezondheidszorgsprookje een succes te maken: na veel chicanes en gedoe kwam het Slotervaartziekenhuis in een steeds vrijere val terecht.
 
The Tragedy of Slaughtervaart gebruikt deze geschiedenis om er een breder verhaal mee te vertellen: het verhaal van kwetsbare idealen in een harde wereld, een verhaal over het hardnekkige geloof in dat de dingen toch ánders kunnen dan hoe ze meestal gaan, het verhaal van de verblinding die ervoor zorgt dat we goede bedoelingen uit het oog verliezen en er ontluisterend cynisme voor in de plaats krijgen.
 
door Ellen Goemans, Jorn Heijdenrijk, Manja Topper, Ramses van den Hurk, Michael Yallop tekst Rob de Graaf foto Floyd Koster i.s.m. De Meervaart, Frascati
 
contextprogramma
Dramaturg, programmamaker en docent Dramaturgie, Theatergeschiedenis en Cultuurgeschiedenis Florian Hellwig organiseert een contextprogramma bij The Tragedy of Slaughtervaart. Hiervoor worden filosofen, schrijvers, wetenschappers, ondernemers en politici uitgenodigd. Tijdens de gesprekken komen onderwerpen als de privatisering van publieke diensten, de utopie van de vrije markt, het neoliberalisme en de geschiedenis van Nieuw-West aan bod. Elke week zal Florian één of meerdere gasten interviewen. Daarnaast zal hij op enkele dagen een contextuele inleiding geven.  
 
16 nov: gesprek met Sander Heijne, auteur van het boek Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u. Aanvang 19 uur, toegang gratis.
22 nov: gesprek met schrijver en publicist Özkan Gölpinar. Aanvang 19 uur, toegang gratis.
 
 
Meer nieuws en achtergrondinformatie vind je op de website van The Tragedy of Slaughtervaart.

Beeld

€17 / €12,50 geen online korting
broedplaats Lely (aula)
Maaltijd

Voorafgaand aan de voorstelling kan er in de broedplaats gegeten worden bij Mixtree (Siciliaans) tussen 18.00 en 19.30. Reserveer via 0658738871 of mail vicio.pastaio@gmail.com.

De (on)vertelde stad

Van 6 t/m 10 nov maakt deze voorstelling deel uit van Frascati Issues: De (on)vertelde stad. Bekijk hier het hele programma.

We Are Public

Op 10 nov is de voorstelling opgenomen in het aanbod van We Are Public.