The Tree

do 18 t/m za 20 april

The Tree

Frascati Producties / Alexandra Broeder

theater

Over

locatie broedplaats LELY, Schipluidenlaan 12, Amsterdam-West

Of zij nu mens, plant of dier was, een persoon kon ze niet genoemd worden.
Maar een wild dier was ze ook niet echt.
Meer een raadselachtig wezen met de eigenschappen van beiden. 
Uit: De Vegetariër van Han Kang

 
Op locatie bouwt Alexandra Broeder een geheimzinnige biotoop met een groep meisjes tussen de 14 en 19 jaar die in behandeling zijn bij de Bascule, het Amsterdams academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Uitgangspunt is de roman De Vegetariër van Han Kang, waarin een jonge vrouw tracht te ontsnappen aan de verwachtingen van de maatschappij door een nieuwe levensvorm te creëren. Zij wordt een boom. In The Tree wordt dit gegeven samengebracht met ervaringen en materiaal van de groep meisjes en de werelden van onder andere Sylvia Plath, Bach en Berlinde de Bruyckere.
 
Met als uitgangspunt de noodzaak van kunstenaars zich uit te spreken over de samenleving, zette Frascati de nieuwe programmalijn De (on)vertelde stad op, waarin theatermakers worden gekoppeld aan stedelijke partners. Met de Bascule werkt Frascati al langer samen. Zo werkte James Leadbitter in 2017 binnen hun muren met het project Madlove, waarin hij samen met ervaringsdeskundigen onderzoek doet naar de ideale psychiatrische instelling.

Alexandra Broeder maakte i.s.m. de Bascule in 2018 The Well, een theatervoorstelling over het verglijden naar een andere, duistere wereld, gebaseerd op het werk van Haruki Murakami. Broeder neemt haar publiek mee in een vaak schemerachtige unieke wereld, die zich niet zelden in een geheel eigen dimensie lijkt af te spelen. Vaak zijn de spelers kinderen of jongeren, die het publiek (de volwassenen) deze sinistere, onwennige wereld binnen leiden. Onderhuids ongemak kruipt naar de oppervlakte en aan de lach kleeft een donker randje.

De Bascule werkt nauw samen met de UvA en VU en verleent psychiatrische zorg aan kinderen, jongeren en gezinnen in Nederland. De instelling voert diagnostisch onderzoek uit, biedt onderwijs en adviseert.

 

Makers

€7,50 geen korting
Tickets online €1 goedkoper