Stadslab #2

wo 07 & vr 09 november

Stadslab #2

Lina Issa / Iskra Vukšić & Tjeerd Posthuma / Arthur Kneepkens (Theaterstraat) & Merel Noorlander / Frascati Producties

 

Over

Amsterdam als laboratorium.

Iskra Vukšić & Tjeerd Posthuma

Iskra Vukšić & Tjeerd Posthuma duiken in de rijke geschiedenis van de Noord/Zuidlijn. Als twee antropologen ontdekken ze een nieuw geloof: het Metroïsme. Aan de hand van de mythische ontstaansgeschiedenis en persoonlijke verhalen van Amsterdammers ontrafelen en destilleren ze rituelen, wonderen en evangelies over de offers, de strijd en het vertrouwen. God schiep de wereld, Nederlanders schiepen Nederland en Amsterdammers de Noord/Zuidlijn.
concept & uitvoering Iskra Vukšić & Tjeerd Posthuma  

Lina Issa

Multidisciplinaire kunstenaar Lina Issa zette de afgelopen tijd de eerste stappen in een onderzoek naar PTSS binnen het politiewezen. Ze ging mee op pad met de gepensioneerde politiecommissaris Lex Verzijlbergen en sprak vele oud-collega’s van hem. Via de uiterst eerlijke en kwetsbare gesprekken, schetst Lina Issa samen met Lex Verzijlbergen wat PTTS kan doen met een mens. Met iemand van de politie. Want het politievak is niet gewoonweg een baan, het is je hele leven, je identiteit.
tekst & spel Lina Issa in samenwerking met Lex Verzijlbergen,

Arthur Kneepkens (Theaterstraat) & Merel Noorlander

Met gentrificatie - en de rol van kunst in dit proces - als uitgangspunt onderzochten Arthur Kneepkens (Theaterstraat) en Merel Noorlander de haalbaarheid én wenselijkheid van de oprichting van een nieuw museum: SAM, Sociaal-Artistiek Museum, verknoopt met het sociale weefsel van Amsterdam-Noord. Ze spraken Amsterdamse bewoners, kunstenaars, ambtenaren en politici over het licht provocatieve voorstel een nieuwe kunstinstelling op te richten. De verschillende wensen, verlangens, verwachtingen en al dan niet haalbare idealen brengen ze tijdens STADSLAB #2 in beeld.
tekst & video Arthur Kneepkens & Merel Noorlander

De (on)vertelde stad is de nieuwe programmalijn van Frascati waarbij we ons richten op de ontwikkeling van theater over de stad, mét de stad. Theater dat zich verhoudt tot urgente urbane thema’s en tot stand komt in nauwe samenwerking met Amsterdamse instellingen en bewoners.

Iedere samenwerking tussen Frascati, Amsterdamse kunstenaar(s) en de stad met haar instellingen en bewoners, begint altijd met een theatraal vooronderzoek. Resultaat van dit theatrale vooronderzoek presenteren we in ons tijdelijk stadslaboratorium: STADSLAB #2

     

 

Makers

Tjeerd Posthuma (1991) is schrijver, bewerker en vertaler voor theater, proza en televisie. Afgestudeerd als Theaterwetenschapper aan de UvA werkte hij enkele jaren als dramaturg van Bellevue. Voor theater schreef hij o.m. Princess (Theater Sonnevanck, 14+), bekroond met de Gouden Krekel 2018. Momenteel werkt hij voor Frascati/International Theatre Amsterdam aan twee toneelteksten.

Iskra Vukšić (1988) is onderzoeker en (performatief & beeldend) kunstenaar met interesse in denkbeeldige bureaucratieën, toekomstscenario’s en ecologische crisis. Ze studeerde Kunstgeschiedenis aan de UvA en aan het Sandberg Instituut de master Designing Democracy. Ze ontwierp de Oost-route voor Pay Attention Please!, en is momenteel als onderzoeker verbonden aan Gerrit Rietveldacademie.

Lina Issa is een Libanese kunstenaar die leeft en werkt in Amsterdam. Ze studeerde achtereenvolgens Grafisch Design (Amerikaanse Universiteit van Beiroet); de onderzoeksmaster Kunst (Jan van Eyck Akademie, Maastricht); en Visuele Kunst (Piet Zwart Instituut, Rotterdam). Ze laat zich in haar performatieve werk inspireren door thema’s als thuis, anderszijn, embodied memories, en (culturele) identiteit. Het werk onderzoekt én creëert de spanning tussen het persoonlijke en het universele en neemt verschillende vormen aan: video, performance, foto’s of tekst. http://linaissa.com

Arthur Kneepkens (1981) is regisseur, dramaturg en performer. Afgestudeerd aan Toneelacademie Maastricht in 2005, werkte Arthur Kneepkens onder meer voor Het Zuidelijk Toneel, Likeminds, Winters Binnen en Edit Kaldor. Sinds 2013 is hij lid van de Theaterstraat; een coöperatie van onafhankelijke kunstenaars die werk maken in, voor en met Amsterdam-Noord. http://theaterstraat.com/portfolio/arthur-kneepkens

Merel Noorlander (1984) is beeldend kunstenaar en freelance programmamaker. Ze ontwerpt trajecten vanuit hedendaagse, stedelijke kwesties en sociale onderwerpen in een cross-over van kunstdisciplines, publieksparticipatie en social design. Noorlander en Kneepkens zijn initiatiefnemers van De Nieuwe Banne: een tweejarig onderzoeksproject ontwikkeld voor de Banne, Amsterdam-Noord op het snijvlak van kunst, architectuur, lokale democratie en social design. In nauwe samenwerking met buurtbewoners, beleidsmakers, kunstenaars, culturele instellingen en de Gemeente Amsterdam. http://www.merelnoorlander.com/ http://theaterstraat.com/de-nieuwe-banne/

 

€5
Frascati 3
De (on)vertelde stad

Deze voorstelling maakt deel uit van Frascati Issues: De (on)vertelde stad. Bekijk hier het hele programma.