Speak Bitterness

Speak Bitterness

Forced Entertainment (GB)

Engels gesproken
theater

Over

Bekijk hier de livestream van de voorstelling

 

Op de oorspronkelijk geplande avond van Brexit trekt het Britse theatergezelschap Forced Entertainment op het Europese vasteland het boetekleed aan.

De groep heeft als onmogelijke taak om àlles wat is misgegaan te bekennen, en doet dit afwisselend bescheiden, luchtig, gekweld, terughoudend, joviaal, maar vooral: vastbesloten. In de litanie van het wangedrag dat ze opbiechten klinken malversaties, moord en genocide, maar ook vervelende kleine details zoals het lezen van elkaars dagboeken en het weigeren om de hond uit te laten. En natuurlijk de ongekende politieke chaos in Groot Brittannië.  
 
Speak Bitterness een geruchtmakende voorstelling uit 1994 over schuld en boete is gebaseerd op de wijze waarop in verschillende culturen boete wordt gedaan; in praatprogramma's, parlementen, kerken en showprocessen. Gekleed in stemmig zwart werpen de performers zich in de strijd.
 
De zes uur durende voorstelling begint om 18.00 uur en eindigt om 24.00 uur.
 
Forced Entertainment, als een van de meest belangwekkende gezelschappen in Groot Brittannië, heeft er expliciet voor gekozen om op de dag van de geplande Brexit op het Europese vaste land te zijn. Een politieke daad als verzet tegen de aankomende Brexit maar vooral uit solidariteit met de Europese gedachte.  
 
‘Onze voorstelling is in wezen een openbare boetedoening over allerlei zaken waarvan wij mensen spijt hebben of zouden moeten hebben. Dat kan gaan van kleine dagelijkse dingen tot aan de grote mondiale tragedies. Van het vergeten zijn de hond uit te laten of het geen oogcontact durven maken, tot genocide en de atoomboom op Hiroshima. Uiteraard hebben wij de laatste maanden ook een aantal onderwerpen verzameld die te maken hebben met de Brexit en met de toestand in het Verenigd Koninkrijk zelf.’ - De Volkskrant
 
'A beautifully simple idea, beautifully developed to create something clever, funny, mind-bending and profoundly humane.' - The Scotsman 
 
'A brilliant originality.'- The Independent 
 
'A wide-ranging and open-ended piece; it is its very randomness that makes it so fascinating, embracing many possibilities of interpretation….a thought provoking and beautifully presented show…'- The Irish Times 
 
'...powerfully, accumulatively affective.' - Time Out
 
Forced Entertainment
Theatergroep Forced Entertainment, opgericht in 1984 in Sheffield is een gezelschap van zes kunstenaars. Meer dan 35 jaar werken ze inmiddels samen in de ontwikkeling van eigentijds, experimenteel en verhalend theater. Het repetitieproces combineert op een experimentele manier discussie, improvisatie en schrijven en vormt steeds weer een laboratorium dat onverwachtse en inspirerende antwoorden biedt over het leven, de samenleving en de kunst. Het werk heeft zijn wortels in het theater, maar maakt baanbrekende uitstapjes naar performances, installatiekunst en werk voor de digitale media.

Het gezelschap is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van een typisch Britse vorm van avant-garde theater. Het werk van het gezelschap en de oprichter Tim Etchells, is nog steeds van enorme invloed op de ontwikkeling van het eigentijdse theater in Europa. Veel theatermakers zijn schatplichtig aan de zo herkenbare theatertaal. Het werk van Forced Entertainment wordt op de belangrijkste podia en festivals binnen en buiten Europa gepresenteerd. Ze zijn verkozen tot "het beste theatergezelschap in Engeland" (The Times, 2004). In 2016 won het gezelschap de prestigieuze International Ibsen Award in navolging van kunstenaars als Jon Fosse, Peter Brook en Christoph Marthaler.  

 
360 minuten
In- en uitloop

De duur van deze theatrale happening is zes uur. Het publiek heeft de gelegenheid om op elk moment aan te komen, te vertrekken en terug te keren.