• permanent destruction naomi velissariou frascati

Permanent Destruction: The HM Concert

Permanent Destruction: The HM Concert

Naomi Velissariou / Theater Utrecht

language no problem
performance

Over

'Good evening Holland!'
 
PERMANENT DESTRUCTION is terug. Na het succes van hun eerste show, The SK Concert, zet de pop-up band van theatermaker / performer Naomi Velissariou en sound producer Joost Maaskant haar theatrale concertreeks voort.
 
Dit keer is het codewoord feministisch terrorisme. The HM Concert is geïnspireerd en gebaseerd op het oeuvre van de Duitse toneelschrijver Heiner Müller. De visuals zijn van fotograaf en beeldend kunstenaar Jan Hoek.
 
PERMANENT DESTRUCTION werd vorig jaar al door de pers geroemd om de gewaagde combinatie van bijtende lyrics, dansbare melodieën en beukende beats.
 
'Een intens, schizofreen theaterconcert dat hoofd en lijf uiteenscheurt' ★★★★ De Morgen  
'The HM Concert is radicaal, compromisloos, sinister en bizar. En bloedstollend goed' ★★★★ de Volkskrant
 
'Mensonwaardig vrouwbeeld'.Lees hier het essay van Naomi in de Groene Amsterdammer

 

 
Voor The SK Concert pleegde Naomi Velissariou autopsie op het werk van de Britse auteur Sarah Kane om vervolgens de aangetroffen sporen van geweld, gif en seks te bewerken tot een conceptalbum rondom de thema’s zelfhaat, liefdesverdriet en de dood. In The HM Concert gaat Velissariou opnieuw de confrontatie aan, nu met het compromisloze werk van de Duitse auteur en regisseur Heiner Müller. Velissariou geeft op radicale wijze uitdrukking aan wat voor haar de essentie is van Heiner Müllers werk, door het te ontleden en transformeren aan de hand van de thema’s vrouwenhaat, seksisme en feministisch extremisme. Een theatraal concert is voor haar de ultieme manier om dit voor het voetlicht te brengen.
 
The HM Concert is het tweede deel van een post-dystopisch muziektheaterdrieluik, dat af wil rekenen met taboes uit de huidige beeldcultuur. Sentimenten als liefdesverdriet en vrouwenhaat zijn in die cultuur te mijden thema’s, omdat ze niet sexy of Instagram-waardig zijn. Je kunt jezelf nu eenmaal niet profileren aan de hand van uitingen van pijn. Of wel?
PERMANENT DESTRUCTION laat zien dat je je angst kan bezweren door hem te eren, dat alle zwaarte van je schouders glijdt als je danst op het ritme van je pijn. De muziek – variërend van techno tot trap, hardcore en punk – is een opzwepende verklanking van een duistere boodschap, of zoals de band zelf zegt ‘melodrama op speed’.
 
Naomi Velissariou: 'Als theatermaker kan ik geen dankbaarder vehikel bedenken om iets te zeggen over de hedendaagse popcultuur dan een fictieve upcoming band met een duur en dramatisch imago. Of zoals we onze eerste voorstelling openden: Good evening Holland. We’re PERMANENT DESTRUCTION and we’re very happy to be here. And we’re here to stay.'
 
tekst Heiner Müller, Naomi Velissariou concept & regie Naomi Velissariou cast Valentijn Benard, Gary Duimalot Gravenbeek, Joost Maaskant en Naomi Velissariou muziek Joost Maaskant visuals Jan Hoek (fotografie), Rik Laging (graphics & effects), Lukas Engelhardt (edit) fotografie Sanne Peper lichtontwerp en videoprogrammering  Bart van den Heuvel kostuums Bibi Trompetter choreografie Gary Duimalot Gravenbeek regieassistent & creative producer Floor Houwink ten Cate coach Thibaud Delpeut geluidstechnisch ontwerp Sander van der Werff 
 

60 minuten
Regieprijs 2019

Afgelopen september won Naomi Velissariou de Regieprijs 2019 voor PERMANENT DESTRUCTION - The SK Concert (het eerste deel van het muziektheaterdrieluik) tijdens het Gala van het Nederlands Theater! De performance was opgenomen in de Officiële Juryselectie van zowel het Nederlandse als het Vlaamse Theaterfestival. 'Permanent Destruction viert doodsdrift als ultieme levenslust. Velissariou levert een krachttoer die de grenzen van repertoire bewerken impressionant verlegt' aldus jurylid Herien Wensink.

Stroboscoop

In deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van een stroboscoop.

do 30 makersportret Naomi Velissariou

Na afloop van Permanent Destruction: The HM Concert gaat filosoof en schrijver Simon/e van Saarloos met theatermaker Naomi Velissariou in een verdiepend gesprek over voorstelling, oeuvre en makerschap. Dit nagesprek is onderdeel van de serie Makersportretten van Frascati.

Duur: ca 40 min. Gratis entree.