Négritude

ma 03 juni

Négritude

The Welcome table

Nederlands
 

Over

Zien we in Nederland op het gebied van activisme, politiek, literatuur, kunst, wetenschap en muziek een zwarte renaissance ontluiken?

In deze discussie wordt gekeken naar Négritude, een literaire en ideologische beweging die in de jaren ‘30 van de vorige eeuw werd ontwikkeld door zwarte, Franstalige intellectuelen, schrijvers en politici. Er worden parallellen getrokken met de huidige politieke en maatschappelijke context en het ontstaan van een nieuwe zwarte bewustwording in Nederland en elders.

Met onder anderen Grâce Ndjako en Antoin Deul, oprichters van de organisatie Black Renaissance. The Welcome Table is een nooit afgemaakte toneeltekst van de Amerikaanse schrijver James Baldwin, een prominent strijder tegen het racisme in zijn land. In het stuk zien twee personages (gebaseerd op de danseres Josephine Baker en de Amerikaanse professor en criticus Henry Louis Gates Jr.) aan een gedekte tafel. In alle vrijheid discussiëren ze over de staat van de Afro-Amerikaanse bevolking.

Tijdens het Holland Festival duikt op verschillende locaties een hedendaagse variant van The Welcome Table op voor uiteenlopende gesprekken rondom werk en thema’s van kunstenaars in dit festival. Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder meer literaire en ideologische bewegingen als Négritude en de Harlem Renaissance, de films Échangeur en Touki Bouki, werk en leven van de Martinikaanse filosoof Édouard Glissant en natuurlijk James Baldwin.

€8
Frascati 3 / 90 minuten

onderdeel van het Holland Festival