• my name before naomi

My name before Naomi

wo 13 t/m za 16 maart

My name before Naomi

DEGASTEN / Arq Psychotrauma Expert Group / Frascati Producties

theater

Over

Mijn naam is Hindu, maar ze noemen me Naomi. Ik ben 23 jaar. Ik zal je mijn verhaal vertellen. Sommige verhalen mogen niet onverteld blijven.

Naomi’s verhaal gaat over migratie, mensenhandel, seksualiteit, religie en mensenrechten. Bij elke instantie waar zij mee te maken krijgt, verandert haar identiteit. Wie is Naomi tussen alle verschillende perspectieven en belangen? Wie is Hindu ten opzichte van Naomi? 
Aan de hand van Naomi’s verhaal wordt een beeld geschetst van de complexiteit van de ongemakkelijke thema’s als mensensmokkel en vrouwenhandel. Welke push- en pull-factoren spelen wereldwijd een rol? We volgen het traject van Naomi langs herinneringen, personen en organisaties. Voor deze voorstelling spraken de makers met representanten van verschillende instanties zoals een officier van justitie, het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel, IND, een politieagent, een advocaat, een psycholoog, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, onderzoeksjournalisten en Naomi en Sonia als ervaringsdeskundigen. 
Arq Psychotrauma Expert Groep is een koepel van instellingen en organisaties die zich bezighoudt met de gevolgen van schokkende gebeurtenissen en psychotrauma. Equator Foundation maakt deel uit van Arq. DEGASTEN onderzoekt voortdurend de zeggingskracht van theater in deze tijd en schuwt de confrontatie met haar publiek niet. Samen met Frascati Producties onderzoeken zij de potentie van theater met, voor en over een kwetsbare groep mensen in onze samenleving in het kader van De (on)vertelde Stad.

'Het lot van Naomi, poëtisch en indringend verbeeld '★★★★ Trouw
'Geen makkelijke voorstelling, wel een noodzakelijke' ★★★★ Trouw

Niet wegkijken: mensenhandel: My Name before Naomi, voorbeschouwing door Sander Janssens in Het Parool

Makers

In 2017 nodigde Frascati regisseurs Elike Roovers en Rutger Esajas (DEGASTEN) uit om met patiënten van Equator Foundation een theatervoorstelling te maken. To be or not to be. We will be werd een emotionele voorstelling over de mooie, maar vooral ook traumatische momenten in het leven van de spelers. Naomi Namutebi was één van hen. Na dit eerste project speelde ze in Back to Back, een project van DEGASTEN met de Anne Frank Stichting. Nu is het tijd voor Naomi’s eigen verhaal.

Arq Psychotrauma Expert Groep is een koepel van instellingen en organisaties die zich bezighoudt met de gevolgen van schokkende gebeurtenissen en psychotrauma. Equator Foundation maakt deel uit van Arq. DEGASTEN onderzoekt voortdurend de zeggingskracht van theater in deze tijd en schuwt de confrontatie met haar publiek niet. Samen met Frascati Producties onderzoeken zij de potentie van theater met, voor en over een kwetsbare groep mensen in onze samenleving.

Voor dit onderzoek spraken de makers met representanten van verschillende instanties zoals een officier van justitie, het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel, IND, een politieagent belast met B8-meldingen, een advocaat met expertise asielaanvragen, een psycholoog met expertise PTSS, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, verschillende onderzoeksjournalisten, Sonia en Naomi als ervaringsdeskundigen.

Pers

 
€11 / €7,50
Frascati 4
Tickets online €1 goedkoper
De (on)vertelde stad

Deze voorstelling maakt deel uit van de programmalijn De (on)vertelde stad, gericht op de ontwikkeling van theater over de stad, mét de stad. De (on)vertelde stad ontgint de nog onbekende verhalen van Amsterdam. Het bevraagt, onthult en verbeeldt, en schrijft zo de gedeelde verhalen voor een verdeelde stad. Want een van de grootste uitdagingen voor de stad anno nu is om opnieuw vorm en inhoud te geven aan het samenzijn. Wat zijn de verschillende gemeenschappen en op welke manier zijn ze verbonden of geïsoleerd? De stad vormt een vat van stemmen en perspectieven die we via het theater publiekelijk maken. Lees meer