Higher

Higher

Michele Rizzo

language no problem
performance

Over

HIGHER is een dansperformance geïnspireerd en gebaseerd op de ervaring van het clubben en het dansen in clubs. Vertrouwend op dans als de ervaring die compenseert dat wij, mensen, nooit een ander kunnen zijn, proberen drie dansers één te worden.

Filosofe Julia Kristeva zei ooit: “Mens zijn betekent politieke, seksuele, religieuze, familiale identiteiten omarmen, maar we zitten in een periode van ernstige identiteitscrisissen. We moeten op zoek naar een taal die de mens overstijgt met het oog op het overwinnen van die crisissen en het opwekken van een nieuwe renaissance. Die taal kan dans zijn.

Michele Rizzo interpreteert de helende kracht van extatische dans als een vorm van gebed en een verheerlijking van het bestaan, die in staat is om de lichaam-geestcombinatie van de danser door beweging te beeldhouwen, en hij vindt in ‘de club’ een plaats voor die transformerende activiteit. Die zienswijze op het fenomeen van clubben komt overeen met de vaak gehoorde vergelijking tussen clubs en kerken, een populaire associatie die echter vaak overschaduwd wordt door de wijdverspreide visie dat clubben niet meer dan een verzetje is.

In HIGHER overstijgt clubben, als een vorm van dansen die niet eenvoudig tot een of andere categorie gerekend kan worden en die gekenmerkt wordt door verschillende technieken, stijlen en invloeden, het recreatieve en neemt het de culturele rol van een stijldans op.

concept en choreografie Michele Rizzo muziek Lorenzo Senni performance Juan Pablo Camara, Max Goran en Michele Rizzo lichtontwerp techniek Michele Rizzo productie Lucas Heistinger Frascati Producties en ICKamsterdam