• Bo Tarenskeen - Heidegger

Heidegger

Heidegger

Bo Tarenskeen en Roosmarijn Pallandt

theater

Over

In zijn hart is niemand democraat
 
Een professor herinnert zich zijn vriendschap met Martin Heidegger. Zijn hele leven, zijn hele opvatting van in de wereld zijn, is geïnspireerd op het geniale denken van een van de belangrijkste filosofen van de twintigste eeuw, inspirator van Sartre, minnaar van Arendt, bewonderaar van Hitler, nazi. Hoe valt Heideggers geloof in het fascisme te rijmen met zijn invloedrijke inzicht in wat ons verbindt? Een monoloog over het definiëren van het ondefinieerbare. Over het verlangen te worden gedragen door wat we in de lucht houden, al vallend het vallen bestuderend.
 
Uiteindelijk brengt pas de teruggang in de geschiedenis ons in de buurt van wat tegenwoordig eigenlijk gebeurt – Heidegger, Vom Wesen der Wahrheit.
 
Tarenskeen maakte na Ons vertrouwen is nergens op gebaseerd (2014) opnieuw een solo over wat het betekent met elkaar in de wereld te zijn, en na EICHMANN (2015) en KISSINGER (2017) opnieuw een voorstelling over het ‘kwade denken’: over intelligentie die de mens vermorzelt, over het hoofd dat de wereld verraadt.
Dit keer werkt hij samen met beeldend kunstenaar Roosmarijn Pallandt. Reizend door de woestijnen, oerwouden en bergen van o.m. Japan, Indonesië en Iran onderzoekt zij hoe de structuur van een landschap zich manifesteert in de structuur van ons handelen, ons gedragen, ons herinneren.
 

'Prachtig solotheater over Heideggers kwaad ★★★★ NRC Handelsblad
'Een hoogst persoonlijke montage van doorleefde en belichaamde ideeen★★★★★ de Theaterkrant 
Lees hier het interview in de Volkskrant

concept, tekst en spel Bo Tarenskeen concept en beeld Roosmarijn Pallandt dramaturgie Jellichje Reijnders

Makers

Bo Tarenskeen is toneelspeler, schrijver, regisseur en medeoprichter van Theater Na de Dam. Hij studeerde taalfilosofie en politieke wetenschappen in Amsterdam, Berlijn en Potsdam en volgde de Regieopleiding aan het RITS in Brussel. Hij schreef en regisseerde bij o.a. Productiehuis Frascati, Bellevue Lunchtheater en De Werf (Brugge). In 2014 won hij het TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor zijn toneelstuk over Nederlands-Indië. Met zijn monoloog Ons vertrouwen is nergens op gebaseerd werd hij datzelfde jaar genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakerprijs. Zijn werk is net zo politiek als poëtisch, net zo bevlogen als ingetogen, net zo ernstig als lichtvoetig.

Roosmarijn Pallandt is kunstenaar, fotograaf. Ze studeerde cum laude af aan de Design Academy Eindhoven. Met haar dansvoorstelling Move Me won ze in 2013 de Melkweg prijs van het Rene Smeets fonds. Haar fotowerk is recentelijk genomineerd voor de Hariban Award en reist zowel in binnen– als buitenland tentoonstellingen af. Pallandt verzamelt in haar werk geestelijke en fysieke patronen; reflecties van herinneringen van een collectief geheugen. Sinds een paar jaar reist ze door verschillende delen van Tibet, Iran, Japen en Indonesië, waar ze de verbeelding van de lokale bevolking laat resoneren in haar perspectief op het landschap.

70 minuten
Succesreprise!