• the desire to vincent riebeek

The desire to create something that already exists

The desire to create something that already exists

Vincent Riebeek

language no problem
performance

Over

In The desire to create something that already exists onderzoekt Vincent Riebeek de verhouding tussen leermeester en gezel, student en docent, tussen beginnend en gelauwerd danser. In Frascati toont hij zijn eerste werk na een maand resideren in Arsenic in Lausanne. Na een tweede residentiefase wordt de voorstelling verder uitgewerkt en getoond in september 2020. 

Wie leert wat aan wie in welk rollenspel? Is ‘de gezel’ niet meester van de open blik en verliest ‘de meester’ zijn naïviteit na verloop van tijd? Vincent Riebeek heeft een fascinatie voor deze positie van 'de beginner als een meester'.

Geïnteresseerd in het feit dat het lichaam meerdere identiteiten kan bevatten, wil Vincent de dualiteit van de rol van leraar als student omarmen en vice versa. In een reeks re-enactments toont Vincent cruciale momenten uit de carrières van diverse mentoren van hem, plaatst dit naast en tegenover zijn eigen carrière en die van diverse iconische kantelpunten in de dansgeschiedenis. In vogelvlucht toont de performance gefictionaliseerde maar toch persoonlijke biografieën, bevraagt het bestaande machtsstructuren en toont onderwijl een feest van de dans.

Want The desire to create something that already exists is bovenal een viering van het lichaam, toont “the joy of dance”.

Voor Vincent, als autodidactische danser begonnen, was het noodzakelijk zichzelf toestemming te geven om zich via vormen uit te drukken waar hij geen academische achtergrond in heeft. Hoewel zijn werk vanuit het ene perspectief gezien kan worden als een vorm van amateurisme, is het vanuit een ander oogpunt een emanciperend gebaar. Waar kunst ontstaat door het te bekijken met een nieuw begrip over wat ‘goed’ en ‘slecht’ is.

performers Rose Akras, Antonio Maia, Vincent Riebeek, Rosa Doornenbal, Laïla Wiersma en Julien Alembik concept en dramaturgie Vincent Riebeek Bühne beeld en kostuums Rosa Doornenbal muziek Antonio Maia bewegingscoach Rose Acras licht/techniek Paul Beumer met steun van Tanzhaus, Zurich & Arsenic, Lausanne in Zwitserland en AFK & Frascati, Amsterdam productie DANSCO 

We Are Public

Op vrijdag 10 januari is deze voorstelling opgenomen in het aanbod van We Are Public.

do 9 première