De Living

do 03 oktober

De Living

NTGent

language no problem
theater

Over

Het laatste levensuur van een gewone mens. De voorstelling begint wanneer een vrouw thuiskomt in haar woonkamer en eindigt met haar zelfdoding. Of is het andersom? Kan dit uur ook achterstevoren worden verteld, waarbij ze terug tot leven wordt gewekt?

Antigone, Ophelia, Hedda Gabbler, in de theatergeschiedenis wordt een vrouw die zelfmoord pleegt, weggezet als rebels en gekweld. Die houding kan enkel bewonderd worden in de perfectie van hun dode lichamen. Van bij het begin weet je dat ze in de laatste act zullen sterven, maar toch kom je kijken. Gewend aan het gevoel van onafwendbaarheid, kijken we toe terwijl de dood dichterbij komt. Die opnieuw en opnieuw zien, lijkt op onze ervaring van politieke en existentiële devotie en machteloosheid. Is er een manier om daar uit te breken?

De Living verbeeldt de laatste scène voor een vrouw zich van haar eigen leven berooft. We zien haar laatste gebaren, de poging om de normaliteit te behouden, een moment van besluitvaardigheid, dan aarzeling, een wil om te leven die tot zwijgen moet worden gebracht, en de plotselinge paniek tegenover een ongecontroleerde dood. 

'Het stuk roept oneindig veel vragen op, die niet allemaal een antwoord krijgen. Maar wat een dramatische spanning. Wat Mondtag doet is niet zomaar in woorden te vatten. Hij speelt in op verschillende zintuigen van het publiek (ja, zelfs de reukzin), zet zijn publiek nu en dan op het verkeerde spoor en heeft perfectionistisch veel oog voor details.' ★★★★ Het Nieuwsblad

spel Doris Bokongo Nkumu & Nathalie Bokongo Nkumu regie Ersan Mondtag Doris Bokongo Nkumu & Nathalie Bokongo Nkumu dramaturgie Eva-Maria Bertschy muzikant Gerrit Netzlaff acteercoach Oscar Van Rompay wetenschappelijk advies Prof. Benigna Gerisch productie NTGent in coproductie met Kunstenfestivaldesarts, Brussels, La Villette, Paris, HAU, Berlin, Boulevardfestival, Den Bosch dit podiumwerk werd gerealiseerd met steun verkregen via de Belgische Tax Shelter

€17,-/ €13,50
Frascati 1
Tickets online €1 goedkoper