Post-Colonial Body

Post-Colonial Body

Holland Festival / The Welcome table

NL en ENG
 

Over

Hoe verbeeld je het koloniaal verleden van een land als Congo of Nederland in kunst?

Dit is een vraag waar Faustin Linyekula zich in zijn werk mee bezighoudt. In dit programma, aansluitend op de vertoning van de documentaires Échangeur en Faire-part, discussiëren de makers van de films, Anne Reijniers en Rob Jacobs, met theatermakers en andere kunstenaars over de verbeelding van het Nederlandse slavernijverleden en over een zwarte beeldtaal in de kunst.

The Welcome Table is een nooit afgemaakte toneeltekst van de Amerikaanse schrijver James Baldwin, een prominent strijder tegen het racisme in zijn land. In het stuk zien twee personages (gebaseerd op de danseres Josephine Baker en de Amerikaanse professor en criticus Henry Louis Gates Jr.) aan een gedekte tafel. In alle vrijheid discussiëren ze over de staat van de Afro-Amerikaanse bevolking. Tijdens het Holland Festival duikt op verschillende locaties een hedendaagse variant van The Welcome Table op voor uiteenlopende gesprekken rondom werk en thema’s van kunstenaars in dit festival. Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder meer literaire en ideologische bewegingen als Négritude en de Harlem Renaissance, de films Échangeur en Touki Bouki, werk en leven van de Martinikaanse filosoof Édouard Glissant en natuurlijk James Baldwin.

90 minuten
Tip

Ook interessant: Congo / Faustin Linyekula. Post-Colonial Body geeft achtergrondinformatie die past bij deze voorstelling.