Being

Being

Bara Sigfusdottir

language no problem
dans

Over

Gedreven door een blijvende nieuwsgierigheid naar andere culturen en de ontwikkeling van beweging in andere contexten dan de hare, reisde de IJslandse choreografe en danseres Bára Sigfúsdóttir in 2014 af naar Teheran (Iran) om er deel te nemen aan het UNTIMELY Festival. Tijdens de workshop die ze mocht leiden, raakte ze geïntrigeerd door de kwaliteiten en uitstraling van twee lokale artiesten, Masoumeh Jalalieh en Seyed Alireza Mirmohammadi. Deze ervaring plantte het zaadje voor een blijvende artistieke affiniteit tussen het drietal met als resultaat Bára’s nieuwste creatie being waarbij ze voor het allereerst niet zelf op het podium staat maar eerder de ontmoeting tussen Masoumeh en Seyed Alireza op scène vorm zal geven.

Elk menselijk wezen heeft een lichaam. Met dit lichaam drukken we ons uit in de wereld, het is een primair element dat we allen met elkaar delen. In being zal het lichaam als gemeenschappelijke grond fungeren om op onderzoekende wijze een dialoog te voeren tussen de West-Europese en Iraanse (en bij uitbreiding de Midden-Oosterse) cultuur en maatschappij. Het lichaam wordt als een poëtisch instrument ingezet dat subtekst creëert; het bewegende lichaam drukt zich uit in meerlagige sensaties en ervaringen. De ontmoeting tussen lichamen, tussen de artiesten op scène maar ook tussen hen en het publiek, zal dienen als een sober gebaar. Een plek om, eerder dan onze verschillen te benadrukken, te onderzoeken wat we met elkaar gemeen hebben.

choreografie Bára Sigfúsdóttir gecreëerd met en uitgevoerd door Masoumeh Jalalieh en Seyed Alireza Mirmohammadi muziek Eivind Lønning kostuum Andrea Kraenzlin lichtontwerp Jan Fedinger dramaturgie Sara Vanderieck techniek Marie Vandecasteele en/of Bardia Mohammad productie GRIP coproductie Kunstencentrum Vooruit / DNA - Departures and Arrivals, DansBrabant, DANCE ON PASS ON DREAM ON, workspacebrussels / Life Long Burning, Moussem Nomadisch Kunstencentrum, de Grote Post en C-TAKT met steun van fabrik Potsdam, Platform 0090, Grand Theatre en CAMPO met de financiële steun van de Vlaamse overheid, de Ambassade van de Federale Republiek Duitsland, the Creative Europe Programme of the European Union en de stad Antwerpen met dank aan Andrean Sigurgeirsson en Martin Blank

being by Bára Sigfúsdóttir (trailer) from GRIP / jan martens on Vimeo.

GRIP EVENINGS