• ASSAD Hulst & Tarenskeen

ASSAD

di 08 januari t/m za 02 maart

ASSAD

Hulst & Tarenskeen in coproductie met Frascati Producties

theater

Over

Een portret van mensen in onmenselijke tijden

1994, Western Eye Hospital London. Een arts maakt een kleine incisie in een opengesperd kinderoog. Phil Collins over de speakers want daar wordt hij rustig van. Er vloeit geen druppel bloed, dat is het mooie van zijn werk. Dan gebaart zijn assistent: telefoon, het is een noodgeval.

Drie uur later zit de introverte oogarts in een privéjet richting geboortegrond en krijgt hij twee klappen te verwerken: zijn oudere broer, papa’s lieveling en troonopvolger, is dood. Omgekomen bij een verschrikkelijk auto ongeluk. De overgebleven broer, ooit zo kalm oogarts in Londen, wordt per direct in het leger klaargestoomd om zijn war-lord vader op te volgen als president. 

Inmiddels is Bashar al-Assad uitgegroeid tot een van de grootste oorlogsmisdadigers van onze tijd, ligt Syrië in puin en kleeft het bloed van honderdduizenden aan zijn handen. 

ASSAD wordt een portret van mensen in onmenselijke tijden. Een mozaïek van scenes die zich afspelen in de presidentiële vertrekken in Damascus, tussen de tempels van Palmyra, het hoofdkantoor van de Vogue in New York, Londen, Amsterdam en de hemel boven Aleppo. ASSAD is een poging van theatermakers Jan Hulst en Kasper Tarenskeen zich te verhouden tot de verschrikkingen die ze elke dag op het nieuws voorbij zien komen.

‘Soms haakt een voorstelling zich steviger in je vast dan dat je direct na afloop vermoed. Deze is er zo één door de totaal weirde atmosfeer, het sterke beeld, de muziek, de eigenheid’ de Volkskrant over De Rekening

‘een klassieke tekst vakkundig gesloopt en weer opgebouwd als een eigentijdse blik op geavanceerde oorlogsvoering’ NRC next over De Ilias

‘trapt de tijdgeest snoeihard op zijn staart’ Het Parool over Buut! De naderende dood 

‘Hulst & Tarenskeen hebben zich nu wel bewezen’ De Groene Amsterdammer over Buut! De naderende dood 

‘Deze razendsnelle, blasfemistische Romeo en Julia is soms totale nonsense maar ook geestig en vaak ronduit briljant’ de Volkskrant over Romeo en Julia

tekst en regie Jan Hulst en Kasper Tarenskeen

St. Hulst & Tarenskeen i.s.m. Frascati Producties & De Coproducers (een samenwerking van Rotterdamse Schouwburg, Frascati, Theater aan het Spui, De NWE Vorst, De Verkadefabriek, Theater Kikker, Zwolse theaters en de Toneelschuur).

Makers

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen (Nederland, 1987 & 1988) begonnen in 2014 als makers bij Frascati Producties. Inmiddels schrijven Hulst en Tarenskeen al hun theaterteksten zelf. Achtereenvolgens maakten zij The Woods (2015), De Rekening en Scheeps-Horeca (genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theaterprijs en geselecteerd voor Circuit X). Daarna maakten ze (in coproductie met Toneelgroep Oostpool en Frascati Producties) speciaal voor Oerol de locatievoorstelling De Ilias. In januari 2017 kwam Buut! De naderende dood uit. En in 2018 herschreven ze Romeo & Julia in opdracht van Oostpool in een regie van Marcus Azzini.