Doe open de poort, de vrouwen staan er voor / 100 jaar vrouwenkiesrecht

Doe open de poort, de vrouwen staan er voor / 100 jaar vrouwenkiesrecht

Frascati Producties i.s.m. NRC

actualiteit

Over

Ter gelegenheid van het bestaan van 100 jaar vrouwenkiesrecht spelen zeven vrouwelijke toppolitici hun voorgangers uit 1918. Een re-enactement van de debatten die leidden tot de invoering van het vrouwenkiesrecht. Op maandag 13 mei werd de theaterdebatvoorstelling voor het eerst opgevoerd in Frascati en op vrijdag 13 september wordt deze hernomen op het Binnenhof in het kader van Prinsjesfestival 2019.

Vrijdag 13 september spelen Stieneke van der Graaf, Ankie Broekers-Knol, Kathalijne Buitenweg, Annemarie Jorritsma, Lousewies van der Laan, Lilianne Ploumen en Madeleine van Toorenburg. Maandag 13 mei waren dit Khadija Arib, Ankie Broekers, Kathalijne Buitenweg, Sigrid Kaag, Mona Keijzer, Neelie Kroes en Carola Schouten.

Het lijkt zo normaal dat iedere Nederlander vanaf 18 jaar kan stemmen, maar pas in 1919 kregen vrouwen actief kiesrecht. Er gingen tientallen jaren van ware strijd door vrouwen van diverse politieke stromingen aan vooraf en ook in de Tweede Kamer is flink gedebatteerd over de Kieswet. Destijds waren alle Kamerleden (op Suze Groeneweg na) mannen.

Wat waren de argumenten van toen? NRC-redacteuren Titia Ketelaar en Mark Kranenburg doken in de Handelingen van de verschillende debatten uit 1919 en schreven een tekst voor een theatraal re-enactement van deze debatten. Samen met Frascati Producties presenteren zij honderd jaar later een 100% vrouwelijke cast: Stieneke van der Graaf, Ankie Broekers-Knol, Kathalijne Buitenweg, Annemarie Jorritsma, Lousewies van der Laan, Lilianne Ploumen en Madeleine van Toorenburg. Actrice Janneke Remmers speelt de rol van verteller. Plaats van handeling is dezelfde als een eeuw geleden: de Oude Zaal van de Tweede Kamer.

Na de pauze volgt een theaterdebat met alle deelnemers over de vraag hoe het de vrouwen in de politiek sindsdien is vergaan.

Over NRC en Frascati Producties
Doe open de poort, de vrouwen staan er voor / 100 jaar vrouwenkiesrecht is de vierde samenwerking tussen Frascati Producties en NRC waarbij belangrijke historische gebeurtenissen worden nagespeeld om gezamenlijk over het heden te kunnen spreken. Zo stond in 2014 het Kamerdebat uit 1992 over het Verdrag van Maastricht centraal, in 2015 de Kamerdebatten waarin werd besloten Nederlandse blauwhelmen naar Joegoslavië te sturen en in 2016 de oprichtingsvergadering van D66 met Kajsa Ollongren in de rol van Hans van Mierlo.

idee en tekst Titia Ketelaar en Mark Kranenburg (NRC) redactie en research Berthe Spoelstra (Frascati) regie Sarah Moeremans zang Roos Blufpand piano Mijke Breepoel beeldmateriaal IAV-Atria techniek Adriaan de Geus
Maandag 13 mei - Frascati: spel Khadija Arib, Ankie Broekers, Kathalijne Buitenweg, Sigrid Kaag, Mona Keijzer, Neelie Kroes, Carola Schouten, Janneke Remmers (verteller) moderator nagesprek Marike Stellinga
Vrijdag 13 september - Prinsjesfestival: spel Stieneke van der Graaf, Ankie Broekers-Knol, Kathalijne Buitenweg, Annemarie Jorritsma, Lousewies van der Laan, Lilianne Ploumen, Madeleine van Toorenburg, Janneke Remmers (verteller) moderator nagesprek Lamyae Aharouay

 

150 minuten